ДА НИСМО ПОТПИСАЛИ, ПАО БИ СТЕПАНАКЕРТ: Никол Пашињан открио све о потписаном примирју - Били смо пред војним колапсом!

Новости онлајн

11. 11. 2020. у 09:34

ДА НИСМО ПОТПИСАЛИ, ПАО БИ СТЕПАНАКЕРТ: Никол Пашињан открио све о потписаном примирју - Били смо пред војним колапсом!

Фото: UNTV via AP

ЈЕРМЕНИЈА је била принуђена да потпише споразум о прекиду рата у Нагорно-Карабаху да би избегла војни колапс, изјавио је јерменски премијер Никол Пашињан.

 Како је рекао, споразум је омогућио очување онога што Карабах не би могао да очува – престоницу Степанакерт и још два града.

- Тим документом пружено је оно што, према војним и другим проценама, не бисмо могли да сачувамо. У ситуацији када је престоница Карабаха Степанакерт остала без одбране, при наставку ратних дејстава, постојала је велика могућност губитка Степанакерта, Мартунија и Аскерана. Након тога, хиљаде наших војника могло би бити опкољено, односно, дошло би до колапса. Управо узимајући у обзир те процене донета је одлука да се потпише споразум - рекао је Пашињан у видео-обраћању на Фејсбуку.

Премијер је додао да је Генералштаб оружаних снага Јерменије извештавао о проблемима са ресурсима, а да је политичко руководство делило то мишљење.

Истовремено, рекао је да су током борбених дејстава предузета два покушаја да се поврати окупирани град Шуши, који је други по величини у Карабаху.

- Један од покушаја је пропао, а у другом је јерменски одред успео да продре у град и различита мишљења о контроли над Шушијем била су повезана са активностима овог одреда - додао је.

Пашињан је изјавио у уторак да сматра да би ситуација била боља него сада да је Јереван пре годину дана пристао да Азербејџану врати пет региона око Карабаха, али да нико, укључујући и њега, није ово сматрао правим путем.

Прекид ватре у Карабаху

У понедељак је објављено да су лидери Русије, Јерменије и Азербејџана усвојили заједничку изјаву о прекиду ватре у Карабаху. Према овој изјави, у Нагорно-Карабаху потпуни прекид ватре почиње 10. новембра, Азербејџан и Јерменија заустављају се на својим заузетим положајима, а морају и да размене ратне заробљенике. Такође, у Карабаху ће бити стационирани руски мировњаци.

Током ноћи су у Јеревану одржани тада протести због најаве о завршетку рата у Карабаху. Неколико владиних зграда је уништено. Премијер Јерменије је у светлу тих протеста позвао све који немају никакве везе са разбојништвима да оду кући и изјавио да је „чист“ пред својом домовином и јерменским народом.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)