ИТАЛИЈА ПРЕД КОЛАПСОМ: Само пет дана од увођења нових мера опет нове, још драстичније

М. Остојић

10. 11. 2020. у 12:18

ИТАЛИЈА ПРЕД КОЛАПСОМ: Само пет дана од увођења нових мера опет нове, још драстичније

Фото: ЕПА

БОЛНИЦЕ су у колапсу или пред колапсом, боце са кисеоником износе се и прикључују пацијентима кроз прозор аутомобила којим су довезени, кревети под тендама испред болница, кревети у цркви, у капели, у болничкој сали за састанке, кревети се узимају из других оделења у болницама не Ковид - на помолу је санитарни колапс у Италији.

Од сутра још пет региона (подељених претходно у три боје ризика: црвени, наранџасти и жути) прелазе у наранџасту зону, затварање барова, ресторана и лимитирање кретања становништва, а данас се доноси "ризична одлука" да Кампанија одмах пређе у црвену зону, тамошни гувернер Винћенцо Де Лука већ седмицама тражи затварање региона јер су тамошње санитарне структуре сувише слабе и мале да приме галопирајући број новозаражених и са потребом за интензивном терапијом.       

Зашто "ризична одлука", председник Владе Ђузепе Конте страхује од побуна тамошњег становништва, као када је проглашен полицијски час и Напуљ експлодирао од беса, Кампанија се сматра истинском барутаном и затварање би могло да испровоцира праву детонацију.

Али каква је сада ситуација са брзим погоршањем преношења вируса, на 6 тампона евидентира се један заражени, опште је мишљење санитарних институција да се ризикује апсолутна немогућност контролисања епидемија, дошло се до веома тешког оквира на националном нивоу, кревети се узимају са других оделења у болницама не Ковид, што је ускратило смештај болесницима са другим патологијама неадекватно названим "редовне".

Стога већ од пре неколико дана Федерација италијанских лекара апелује да се Италија затвори поново на месец дана. Председник тог удружења др Филипо Анели изражава огроман страх због овакве ситуације и опомиње да "треба затворити све, људи не схватају тежину у овом моменту - горе тек стиже ако се иде овако даље, за месец дана, између Божића и почетка Нове године имаћемо нових 10.000 мртвих.

Лекари са свих страна упозоравају на драматичност ситуације која стиже неминовно за коју седмицу јер ће се случајеви грипа објединити са онима Ковида и хитне помоћи ће бити препуне особа са истим симптомима и у страху да су заражене корона вирусом.

Још имамо времена, упозорава председник Удружења лекара да се затвори Италија у трајању од месец дана, "тако би се за неколико седмица стигло до врха овог другог таласа и започео прогресивни пад броја заражених и притиска на болн ице. Апелујем да ако се настави овакав галоп вируса као последње седмице имаћемо још 10.000 мртвих више".

                              

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)