ПРВИ ЗНАЦИ ПОПУШТАЊА ЕПИДЕМИЈЕ У ФРАНЦУСКОЈ: Власти позивају на опрез

Г.Чворовић

09. 11. 2020. у 20:15

- ПИК је и даље испред нас. Други талас још напредује на северној хемисфери, у Европи, Русији, САД – поручио је у понедељак директор француске здравствене службе Жером Саломон.

ПРВИ ЗНАЦИ ПОПУШТАЊА ЕПИДЕМИЈЕ У ФРАНЦУСКОЈ: Власти позивају на опрез

AP photo

Саломон је истакао да се свугде где је уведен полицијски час пре карантина, примећују први резултати, а да актуелне бројке осликавају ситуацију од пре четири до седам дана.

- Епидемиолошка ситуација је веома забрињавајућа, али напори су увек давали резултате – истакао је.

Директор француске здравствене службе је такође нагласио да би средином следеће недеље требало да се изврши анализа да ли је наступио пик и да ли је општи карантин дао резултате.

Епидемиолошки одјеци у болницама и на реанимацији су још удаљенији и крећу се између две и три недеље у односу на реалност по броју заражавања. Генерални директор париских болница Мартин Ирш је поручио да се у престоници већ примећује слабији притисак на болнице. Донедавно је у париском региону у просеку примано око 110 људи на реанимацију дневно и око 500 пацијената, а сада 80 и 400.  

Пјер Суара, шеф службе реанимације у блиници Амбоаз Паре у Неију код Париза, каже да би ублажени пораст пријема могао да потраје до 21 новембра, када се очекује окретање статистичке криве надоле.

Жером Саломон је поручио да је до сада 6 милиона Француза преузело апликацију којом се омогућује праћење контаката, и грађане истовремено позвао на појачани опрез.

Дао је и своје мишљење о новој вакцији из "Фајзера" за коју је у понедељак саопштено да је ефикасна "90 одсто".

- Треба бити изузетно опрезан у интерпретацији клиничких истраживања. Ово су привремени подаци. Када будемо имали све податке о ефикасности и безбедности вакцине, моћи ћемо да пређемо на следећу фазу, наручивање вакцине – задржао је Саломон уздржаност која прати представнике француских власти, али ипак и додао да се ради о "доброј вести".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)