ИЗБОРИ У САД: До сада гласало преко 90 милиона бирача

Танјуг

31. 10. 2020. у 22:17

ИЗБОРИ У САД:  До сада гласало преко 90 милиона бирача

Фото: АП

НА изборима у САД до сада је гласало преко 90 милиона бирача, показују подаци Универзитета на Флориди.

Велики одзив грађана који је до сада забележен отвара пут ка највећој излазности на изборима у САД у периоду дужем од једног века, пренео је Ројтерс.

Велики број грађана гласао је раније уживо или путем мејла, услед забринутости од заражавања корона вирусом због гужви на дан гласања.

Експерти предвиђају да би на гласање могло да изађе много више од 138 милиона грађана, као што је то био случај 2016. године. Тада је на рано гласање изашло само 47 милиона гласача.

На гласање су за сада у већем броји изашле демократе, које су склоније гласању путем мејла. Такав случај је раније био и са републиканцима, али су га се овога пута клонили, због више пута поновљених и неутемељених Трампових тврдњи, да је систем гласања путем мејла веома подложан преварама.

У 20 држава које пријављују податке о регистрацији странака, 19,9 милиона демократа је већ изашло на гласање, међу републиканцима тај број износи 13 милиона, а међу онима који нису чланови ниједне странке 10,1 милион. Ови подаци не показују за којег кандидата су ови бирачи гласали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)