У ИТАЛИЈИ КАТАСТРОФАЛНО, УВОДИ СЕ "СЦЕНАРИО 3"? Болнице су пред колапсом, све више лекара заражено короном

Милица Остојић (Рим)

29. 10. 2020. у 18:08

У ИТАЛИЈИ КАТАСТРОФАЛНО, УВОДИ СЕ СЦЕНАРИО 3? Болнице су пред колапсом, све више лекара заражено короном

Фото: Танјуг/АП

ЈУЧЕ је било готово 25.000 новозаражених у Италији, а ако се тренд пораста настави уследиће тзв. "сценарио 3" италијанске Владе - "мекано затварање".

То значи да ће они који не могу да раде од куће моћи да иду на посао, да купе храну, лекове и неопходне ствари за живот, отићи код лекара или одвести децу у обданиште и основну школу.

Сценарио 3 ће наступити после уведених нових мера од пре неколико дана и затварања разних активности и скраћивања времена отворених ресторана, барова и других врста делатности. У наредне две седмице ће бити вреднован њихов ефекат, а ако се настави тренд пораста броја заражених уследиће таква врста затварања и имаће рок трајања до половине децембра.

Дакле две су верзије, у оптимистичкој ишло би се на мање тврдо затварање од оног у марту/априлу, мерама сличним оним које је најавио јуче француски председник Еманул Макрон, значи фабрике, јавне службе, пољопривредна добра и промет хране остају отворени, а затворене радње осим апотека, самопослуга и радњи са хигијенским производима. 

Али биће забрањено кретање из региона у регион и из места у место осим из оправданих разлога, одласка на посао или ургентних посета лекарима са аутосертификатом.

Песимистичка верзија, увећање позитивних на дневном нивоу до 35.000-40.000 или више, уследиле би мере затварања сличне онима између марта и почетка маја "али не са убијањем економије" и биле би уведене и пре 9 новембра. Последњи извештај показују да су болнице у Пијемонте, Лигурији, Вале д'Аоста и Умбрији већ пред колапсом, а близу су и оне у Лацију, Кампанији, Ломбардији и у Болцану.

Да ужас буде потпун, заражених лекара и санитарног особља у септембру и октобру је било чак 5.032 и 16 преминулих; дупле смене, умор и мало непажње доносе такав црни резултат а огроман је број и оних који морају да проводе време у превентивном карантину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)