ЛУКАШЕНКО ПРЕТИ ОТКАЗОМ: Радници нису одговорили на позив опозиције

Б. Антић

27. 10. 2020. у 19:17

БРОЈ радника и других запослених који су прихватили позив лидера опозиције на челу са Светланом Тихановском да почну генерални штрајк у Белорусији је мали јер већина не жели да изгуби посао.

ЛУКАШЕНКО ПРЕТИ ОТКАЗОМ: Радници нису одговорили на позив опозиције

Фото АП

Председник Лукашенко је у уторак казао да сви који не желе да раде добиће отказ а студенти који штрајку биће истерани са факултета.

-Рекао сам председнику владе и другима да никога не треба молити да ради, а такође не треба молити студенте да иду на факултете и уче. Ако је неко дошао да студира нека учи, а ако хоће да хода и да митингује тада ће остати без права да буде студент, био је јасан Лукашенко.

Белоруски премијер Роман Головченко је казао да је ситуација спокојна у фабрикама и другим радним колективима. Головченко тврди да су људи спремни да раде и тако обезбеђу егистенцији себи и породицама. Запослени раде и нису привтили позив лидера опозиције да отпочну генерални штрајк.

Премијер Головченко је најавио да би шести Белоруски народни сабор могао да се одржи почетком 2021 године, у јануару или фебруару. На том скупу ће се расправљати и о уставној реформи као и о социјално-економским питањима. Ускоро ће бити формиран организациони комитет за тај скуп који у Минску сматрају највишим нивоом демократике. Председник Лукашенко сматра да тај дводневни скуп треба бити место реалног дијалога. Он каже да сматра да у земљи треба бити онако како народ жели. Лукашенко је нагласио: то нису празне речи кунем вам се.

ШЕСТОРО ДОБИЛО ОТКАЗ

Шест запоследних у компанији “Белоруснефт” који су учествовали у штрајку добили су већ отказ. Ради се о три инжињера и три радника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ПАО АВИОН У ФРАНЦУСКОЈ: Има жртава, сумња се да је дете било у летелици