АЛИЈЕВ БИ САДА СА ПРЕГОВАРА: Навео услове за прекид ватре у Нагорно-Карабаху, па поново оптужио Јереван!

Новости онлајн

25. 10. 2020. у 09:22

АЛИЈЕВ БИ САДА СА ПРЕГОВАРА: Навео услове за прекид ватре у Нагорно-Карабаху, па поново оптужио Јереван!

Фото: Принтскрин

АЗЕРБЕЈЏАН је спреман да постигне нови споразум о прекиду ватре у Карабаху, али Јерменија мора да изјави да се придржава основних принципа решавања сукоба у Карабаху, изјавио је председник Азербејџана Илхам Алијев у интервјуу за америчку телевизију „Фокс њуз“.

- Да, спремни смо. О томе сам много пута отворено говорио. Спремни смо већ данас да се договоримо о прекиду ватре. Али истовремено, Јерменија, њен премијер, мора да каже да поштују основне принципе које су развиле Сједињене Америчке Државе, Русија и Француска. Пре два дана јерменски премијер рекао је да сукоб у Нагорно-Карабаху нема дипломатско решење“, рекао је Алијев.

Он је додао да Азербејџан жели прекид ватре и повратак својих земаља.

- Јерменија, у складу са резолуцијама Савета безбедности УН, мировним планом који су представиле Сједињене Америчке Државе, Француска и Русија, мора да се посвети ослобађању земаља - нагласио је председник Азербејџана.

Алијев је објаснио да се залаже за преговоре о Карабаху, али решење сукоба би требало да буде засновано на принципу територијалног интегритета Азербејџана.

- Желимо да се војни пут заустави и пређемо на преговоре за столом. Војни фактор доводи до велике штете и жртава. Због тога, што пре започнемо суштинске преговоре, то ће се пре наћи начин за решавање сукоба. Решење сукоба засновано је на територијалном интегритету Азербејџана - рекао је Алијев.

Истовремено је оптужио Јерменију да се Јереван бави „имитацијом учешћа“ у преговорима о решавању сукоба.

Председник је додао да су током сукоба у Карабаху сви напори Бакуа били усмерени на што бржи прекид активне фазе.

- Категорички смо против било ког облика интернационализације сукоба са циљем његовог проширења. Али то је управо оно што жели да постигне Јерменија. Као што сам већ говорио, они су тражили од Русије да пошаље трупе у зону сукоба. То је потпуно неефикасно и у супротности са међународним правом. Не желимо мешање других земаља - истакао је Алијев.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)