ХОЋЕ ИЗ СВЕМИРА ДА НАДГЛЕДА ПЛАНЕТУ: Шта се крије иза недавне одлуке НАТО да у Немачкој отвори нови центар

Ивана Станојевић

25. 10. 2020. у 11:00

НИ Земљина орбита неће више бити слободан простор! До космоса "пружена рука" Северноатлантске алијансе отворила је полигон за потенцијалне ратове у свемиру, а надгледање, односно, шпијунирање, почиње одмах!

ХОЋЕ ИЗ СВЕМИРА ДА НАДГЛЕДА ПЛАНЕТУ: Шта се крије иза недавне одлуке НАТО да у Немачкој отвори нови центар

Илустрација / Фото Depositphotos

Министри одбране чланица НАТО, сагласили су се, на дводневном састанку крајем минуле радне недеље, да се у војној бази "Рамштајн", на југозападу Немачке, уз границу са Француском, установи свемирски центар. Његов главни задатак биће логистичка подршка НАТО трупама.

Улога сателита у сукобима данашњице од кључног је значаја, јер би без њих беспилотне летелице биле бескорисне, а комуникација и распоређивање војних јединица у ваздуху, на мору и на тлу, немогући. "Рамштајн", зато, постаје "тачка пресека" свих информација о ономе шта се збива у орбити, а временом ће прерасти у командни центар из ког ће се "координирати мере за заштиту".

То практично значи да ће, на основу добијених података, НАТО предузимати војне акције! Најављују се и остали планови Алијансе који иду у истом правцу, као рецимо, формирање својеврсног института који би предлагао Команди шта се може и мора урадити у Земљиној орбити. Тај Институт би могао да буде смештен исто у Немачкој, у Калкару у савезној покрајини Северна Рајна-Вестфалија, а друга географска опција је француски Тулуз.

Како је, после постигнутог Споразума, у обраћању земљама чланицама рекао генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг, "НАТО је одлучан да задржи оштрицу у свим доменима. Копно, море, ваздух, сајбер и свемир". Донет је и "свеобухватни пакет одговора на политичке и војне мере".

СПОРНИ НАПАДИ

ИЗ ваздухопловне базе "Рамштајн" код Кајзерслаутерна, која се простире на 14.000 квадрата, изводе се спорни напади америчким беспилотним летелицама на циљеве у Африци, на Блиском истоку и широм света. Ту је релејска сателитска станица из које се управља летелицама. Такав начин вођења рата, споран је према међународном праву, па је Управни суд у Минстеру, критиковао Берлин што жмури пред том чињеницом, а и донео пресуду којом црно на бело потврђује да активности нису регуларне.

База је седиште здружене ваздухопловне команде НАТО, главни пункт америчке авијације за Европу и Африку. У и око ње живи 50.000 Американаца, од тога 8.000 војника. Градић за себе, Америка у малом за потребе рата није екстериторијална, па би Американци морали да се придржавају немачких закона, што није случај.

- НАТО ће помоћи у координацији савезничких свемирских активности, подржати своје мисије и операције из свемира и заштитити свемирске системе својих чланица дељењем информација о потенцијалним претњама - прецизирао је Столтенберг. - Размотрили смо руски арсенал нуклеарно способних пројектила. Изазов је озбиљан и расте по обиму и сложености. Савезници, зато, купују нове системе противваздушне и противракетне одбране, укључујући батерије Патриот и САМП/Т. Улажу у нове платформе, борбене авионе пете генерације и држе нуклеарно одвраћање ефикасним.

Истовремено, НАТО савезници "остају у потпуности посвећени контроли наоружања и разоружању и придају велику важност продужењу новог споразума СТАРТ, који истиче почетком следеће године", тврди се у извештају са састанка који би могао да буде преломни моменат будућим односима снага на планети.

- Настављамо да се прилагођавамо у свим сферама, па и у, сваке године све загушенијем, свемиру - каже Столтенберг. - Неке државе, пре свих Русија и Кина, развијају системе који би могли да онеспособе или оборе сателите у орбити. А НАТО мора да има одговор на то. Свемир је пресудан за нашу способност навигације и комуникације, откривање лансираних пројектила, па су брзе, а ефикасне и сигурне сателитске везе виталне за наше трупе. Наш циљ није милитаризација свемира, већ подизање свести у оквиру НАТО о изазовима у свемиру и заједничкој способности да се носимо с њима.

Илустрација

Идеја за оснивање свемирског центра родила се оног тренутка кад је НАТО постао свестан да је небрањен један од најважнијих елемената могућег војног сукоба. Одбрана сателита постаје нови задатак за војну базу "Рамштајн", а одатле ће се убудуће пратити ситуација у свемиру, односно у Земљиној орбити. Ради се пре свега о осматрању онога што се збива, али и о координацији мера у неким ванредним околностима, преноси немачка новинска агенција ДПА. Ратови и војни сукоби се мењају, а сателити постају све важнији.

ЧИЊЕНИЦЕ

* ОКО Земље кружи око 2.400 сателита, а више од половине контролишу чланице НАТО.

* СИСТЕМ сателитских комуникација омогућава много тога што се одвија на Земљи, од услуга мобилне телефоније, до временске прогнозе.

* ТРЕНУТНО се приближно половина НАТО комуникација реализује посредством сателита.

* СВЕМИР је зато од сада пети домен операција који ће савезници бранити, поред сајбер и ваздушног простора, копна и мора.

- Трговина, временска прогноза, мобилни телефони и банкарски послови, све зависи од сателита. Свемир је од кључне важности и за НАТО због могућности навигације, прикупљања информација, комуникације и детекције лансирања ракета било где у свету - тврде у Алијанси. - Веома је важно да добро знамо шта се дешава у свемиру, да имамо поуздане информације из свемира.

Колико год да су генерали Алијансе одушевљени новим могућностима које пружа технологија, све су забринутији због могућности да њихови сателити престану да функционишу и оставе НАТО јединице глуве и слепе, потпуно, како кажу, "изложене противнику".

Експерти указују на чињеницу да у овим плановима важна питања остају отворена. Као, рецимо, како протумачити фамозни "члан пет" Споразума НАТО о међусобној помоћи ако је нападнута нека од чланица? Будући да сателити немају географску одредницу, да ли је напад на сателит може бити повод за заједничку акцију?

Француски председник Емануел Макрон најавио је, још прошле године, формирање штаба за заштиту свемира, тврдећи да је свемир "ново подручје сукобљавања". Притом, војна претња није једина која би могла да угрози сателите, јер се, током деценија истраживања свемира, орбита Земље претворила у право ђубриште по ком лети пола милиона комада свакојаких делова, од покварених сателита до заборављених ракета и мисија.

Свемиру се рат приближио на корак. Не само да читав низ земаља лансира своје сателите, него убрзано развија оружја за уништавање противничких. Сила као што је Русија, али и Индија, већ имају и технологију за то. Кад ће се сателитима и системима за њихово обарање ратовати у космосу, само је питање времена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)