СЛУШАЋЕ ГА У АУТОМОБИЛИМА: Обама у Филаделфији први пут уживо на скупу за изборну кампању Џоа Бајдена

Бета

21. 10. 2020. у 09:06

СЛУШАЋЕ ГА У АУТОМОБИЛИМА: Обама у Филаделфији први пут уживо на скупу за изборну кампању Џоа Бајдена

Барак Обама / Фото АП

Бивши председник САД Барак Обама данас се враћа у Филаделфију где ће први пут учествовати уживо у предизборној кампањи демократског председничког кандидата Џоа Бајдена.

Обама, познат као један од најснажнијих говорника Демократске странке је 2016, такође у Филаделфији, говорио за тадашњу демократску кандидаткињу за председника Хилари Клинтон, дан уочи избора на скупу на коме су биле хиљаде људи.

Овог пута са корона вирусом који спутава кампању, Обама ће говорити много мањем броју људи на драјв-ин скупу, где ће га присталице слушати из својих кола, преко радија.

Такво окупљање показује са каквим се изазовима демократе суочавају да би анимирали гласаче и подстакли их да изађу да гласају у години када су избегавали веће митинге определивши се за мање догађаје са социјалним дистанцирањем. Тиме указују на велики контраст са председником Доналдом Трампом и републиканцима у ставу према корона вирусу.

Иако је Обама један од говорника демократа који привлачи највећи број људи, овогодишњи формат би могао ипак да утиче да се тај утицај смањи.

Демократе кажу међутим да Обама као један од људи који најбоље познаје Бајдена, као његов бивши партнер у Белој кући и лично, остаје један од највећих адута странке у последњим данима кампање.

Обамин долазак у Филаделфију указује на значај америчке државе Пенсилваније, једне од кључних неопредељених савезних држава, које је Бајден највише посећивао за време ове кампање. Ако Трамп изгуби у тој држави његов пут ка победи ће се знатно сузити.

Демократе такође сматрају да би Обамино појављивање у Филаделфији помогло да подстакне њихове гласаче који нису изашли на прошлим изборима као и гласаче у Филаделфији који су подржали Обаму 2008. и 2012. али се пребацили на Трампа 2016. године.

"Мислим да он помаже да се људи подсете шта је у игри, шта значи бити председник и какве би ствари могле да буду, рекао је градоначелник Филаделфије Мајкл Натер.

Обама је већ помагао у Бајденовој кампањи, прилагодивши се пребацивању на виртуалне догађаје и усмеравајући се на млађе гласаче које наговара да гласају. Појављивао се на нетрадиционалним платформама као што је Твич, платформа за видео игре, на Снапчету и другим.

Он се појавио на два подкаста који воде његови бивши помоћници и потписао је текстове и имејлове у којима се присталице демократа охрабрују да изађу да гласају и да донирају средства за кампању.

Обама је такође привукао доста средстава за кампању, и учествовао је у два виртуална скупа за прикупљање средстава са сенаторком Камалом Харис само овог месеца и у неколико таквих скупова пре тога. На виртуалном догађају за прикупљање средстава у јуну заједно са Бајденом прикупљено је 7,6 милиона долара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)