МИГРАНТИ УВАЋЕНИ У КРАЂИ: Обили парохијски дом у Бољанићима

Танјуг

18. 10. 2020. у 22:57

ГРУПА миграната обила је, у недељу око 16 часова, парохиски дом, који се налази поред цркве Светих Петра и Павла у пљеваском селу Бољанићи.

МИГРАНТИ УВАЋЕНИ У КРАЂИ: Обили парохијски дом у Бољанићима

Илустрација полиција Фото Depositphotos

Мештани овог села су затекли мигранте поред обијеног парохиског дома док је један од њих покушаво да дохвати заставу изнад врата цркве.

Према фотографијама које су објављене на друштвеним мрежама обијена су сва врата на парохиском дому који има два спрата. Такође на фотографијама се види и неред који су миграти оставили иза себе.

Мигранти су се са тог места удаљили пре доласка полиције коју су мештани позвали.

-Мигранти не носе маске на лицу, нити поштују мере које је донело НКТ-е. Наводно имају папир-документ који им омогућава кретање по читавој Црној Гори-кажу мештани, наглашавајући да их полиција легитимише и пушта да иду куда желе.

Мештани села која гравитирају путу према граници Црне Горе и Б и Х односно једној од највећих рута за пролаз миграната са Блиског истока ка Европи, већ неколико година се жале да су чести упади миграната у куће, помоћне објекте, штале након којих остаје неред, мањак ствари а неретко куће захвати пожар. Мештани кажу да се мигранти свугдје могу затећи.

-Долазе,пролазе, крстаре у скупинама од пар њих, па до 30 лица,углавном млађи мушкарци али има и жена и деце-кажу мештани погрничних села.

Често траже храну, кажу мештани Бољанића, који доласком зиме осећају бојазан и нелагоду због миграната који обијају њихове и куће комшија због чега траже што чешће присуство полиције.

Посебан проблем је у пограничним селима.

На удару су мештани села Метаљка које се налази на граници Црне Горе и Републике Српске.

Недавно је Душко Мирковић, из поменутог села, казао да је већина споредних објеката и напуштених кућа, у зони у којој пролазе мигранти урнисана или запаљена.

-Посебан бјес испољавају кад их босанска полиција ухвати и врати на територију Црне Горе-казао је недавно Мирковић а у његову су кућу, каже, већ десетак пута проваљивали мигранти.

Мирковић је нагласио да ће посебан проблем настати чим почну временске неприлике, хладнији дани.

- Тада крећу у свој опробани пир, дивљачки почињу нападати објекте, врше провале, пљачке и друго-казао је Мирковић.

Кретање економских миграната током епидемије коронавируса, скоро да није посустајао.

Питање је да ли међу мигрантима има инфицираних корона вирусом?

О том проблему очигледно је надлежни не воде рачуна.Из Националног кординационог тела нико мигранте и не помиње нити њихово тестирање на вирус али ни евентуалну изолацију приликом уласка у Црну Гору.

Према некој процени за неколико година рутом преко дела границе, од Пљеваља(ЦГ) према Чајнучу (Република Српска) прошло је најмање 10 000 миграната.

У телефонима имају укуцане руте којих се прецизно држе, али и да готово сви добијају инструкције које полицијске пунктове да избегавају, гдје ће их ко сачекати, ко их и чиме вози до места од ког им је граница најближа...

Поред телефона већи део стаза у том делу границе “маркиран” је и обележен празним лименкама, као сигурним путоказима.

ПОЖАРИ

Почетком фебруара ове године у мјесном центру пљеваљског села Бољанићи дошло је до пожара на напуштеном објекту некадашње трговинске радње који се последнијх година није користио намени.Тада је незванично речено да су пожар, највероватније изазвали мигранти који су ноћ провели у објекту а који су, по речима мештана, у јутрањим часовима напустили, након чега је букнуо пожар.

Није мали број пожара на објектима на сеоском подручју Општине Пљевља које изазивају мигранти користећи их посебно у зимском периоду као места за одмор на путу према граници БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)