КИНА ЋЕ ЈЕДИНА ДОЖИВЕТИ РАСТ: Процена ММФ о великим економијама

Новости онлине

17. 10. 2020. у 17:55

КИНА ЋЕ ЈЕДИНА ДОЖИВЕТИ РАСТ: Процена ММФ о великим економијама

Фото: АП

КИНА ће бити једина велика економија која ће забележити раст ове године, док ће већина света осетити дубоку рецесију због пандемије вируса корона, саопштио је Међународни монетарни фонд.

И поред отварања економија, глобални раст биће у минусу 4,4 одсто, саопштио је ММФ у последњем извештају о светској економији. Према тој процени, ради се о најгорој кризи од Велике депресије тридесетих година двадесетог века, преноси РТ.

Светска економија доживљава раст у трећем кварталу, због чега је процена коригована за 0,8 одсто у односу на претходну која је била још песимистичнија, саопштава ММФ.

Већина земаља неће се вратити расту пре следеће године, а за 2021. процењен је раст на светском нивоу од 5,2 одсто.

Кина је једини изузетак када је ова година у питању, јер ће избећи рецесију и доживеће раст, иако не као претходних година. Процена ММФ-а је да ће раст кинеског БДП-а бити 1,9 одсто у 2020, док ће остале велике економије имати пад од 5,7 одсто.

„Кина ће једина међу великим економијама забележити и раст производње у овој години у односу на 2019, док ће остали имати нижу производњу чак и следеће године“, наводи Гита Гопинат, главни економиста ММФ.

Гопинат додаје да је кинески опоравак заснован и на великој тражњи медицинске опреме и електронске опреме за рад од куће који се производе у тој земљи, што је подигло и кинески извоз.

Како наводи Синхуа, раст Кине могао би да има позитиван утицај и на друге економије широм света, посебно на околне земље.

Економисти ММФ упозоравају да би ново погоршање пандемије могло да угрози и одложи процењени економски опоравак.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)