РЕЗУЛТАТИ БЕЧКИХ ИЗБОРА: Социјалдемократска партија Аустрије однела победу, Народна партија приредила изненађење

Танјуг

12. 10. 2020. у 07:48

СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКА партија Аустрије (СПО) победила је на бечким изборима, а други велики победник је Народна партија (ОВП), која је успела да удвостручи број гласова и врати се на другу позицију, док је Слободарска странка (ФПО) изгубила две трећине гласача.

РЕЗУЛТАТИ БЕЧКИХ ИЗБОРА: Социјалдемократска партија Аустрије однела победу, Народна партија приредила изненађење

Фото: Новости архива

Према прелиминарним резултатима, на основу 100 одсто пребројаних гласова предатих на гласачким местима, СПО је освојила 43,09 одсто гласова, што је за 3,5 одсто више него 2015.

ОВП је освојио 18,47 одсто гласова, за 9,23 одсто више него на прошлим изборима. Занимљиво је да је ОВП готово у свим бечким општинама повратила другу позицију.

Трећа је странка Зелених, која је овај пут освојила 12,21 одсто гласова, за 0,37 одсто више.

ЦСетврта је ФПО која је освојила 8,92 одсто гласова, за 21,87 одсто мање него 2015.

Носилац листе ФПО Доминик Неп и други челници странке оценили су да је за ову ситуацију крив некадашњи лидер Хајнц Кристијан Штрахе и за њега везана афера "Ибица" због које је морао да напусти владу и чело странке.

Иначе "Тим ХЦ Штрахе", странка преко које је Штрахе покушао повратак на политичку сцену, није прешла цензус пошто је освојила 4,32 одсто гласова.

У бечкој скупштини наћиће се једино још Неос, који је освојио 6,92 одсто гласова.

Ово нису коначни резултати пошто је око 40 одсто Бечлија гласао путем поште.

Што се коначних резултата тиче, ништа се неће променити на редоследу странка, само што ће се проценат освојених гласова побољшати код појединих странака, а код неких пасти.

Тако се процењује да ће СПО ове изборе, узимајући у обзир гласове предате путем поште освојити 42,2 одсто, ОВП 18,8, Зелени 14, Неос 7,8 и ФПО 7,7, а Тим ХЦ Штрахе 3,6.

Ови резултати отварају СПО многе могућности за формирање коалиције.

Тако би могли наставити сарадњу са Зеленима, што би им обезбедило "комотну" већину, али би могли да се усуде и у "експеримент" с малим Неос-ом, са којим до сада никада нису владали.

Такође је могућа коалиција са ОВП, али за такав договор требаће много више времена, јер народњаци засигурно неће одустати од своје политике коју воде на савезном нивоу.

Што се сарадње са ФПО-ом тиче, то је врх СПО одувек одбијао и ту промена нема.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)