ГРАДСКА ГЕРИЛА "ТРЕСЕ" ФРАНЦУСКУ: Филмски напад на полицијску станицу у региону Париза подигао на ноге земљу петлова

Горан Чворовић дописник из Париза

12. 10. 2020. у 12:23

СПЕКТАКУЛАРНИ напад на полицијску станицу догодио се у ноћи између суботе и недеље у месту Шампињи на Марни у источном париском предграђу. Четрдесетак нападача засуло је фасаду ватрометом, а нестварни снимци обишли су друштвене мреже.

ГРАДСКА ГЕРИЛА ТРЕСЕ ФРАНЦУСКУ: Филмски напад на полицијску станицу у региону Париза подигао на ноге земљу петлова

Фото АП

Напад је започео око поноћи и трајао је читав сат. Жестоке детонације су парале ноћ. Оштећена су стакла, прозори и улазна врата, као и више полицијских аутомобила. Два полицијца, која су изашла испред зграде на паузу, успела су у последњем тренутку да се склоне на сигурно. Полицијска префектура истиче да нико није повређен.

Група наоружана металним шипкама покушала је истовремено да упадне у полицијску станицу која се налази у немирном насељу Боа Лабе, али у томе није успела.

Градоначелник Лоран Жан мисли да би то могла да буде освета за инцидент који се недавно догодио са скутером. Запаљене су и канте за смеће. Био је то, у сваком случају, организовани напад са намером обрачуна са полицијом.

Представници градских власти истичу да у насељу постоји само један улаз и један излаз што "компликује" деловање полиције. Такође, изражавају жаљење што цео град са 76.000 становника има само један полицијски комесаријат.

Представници снага реда су огорчени. Пре само неколико дана тешко су, оружјем које им је отето, повређена два полицајца у цивилу у париском региону. Полицијски синдикати оштро су осудили нападе и затражили од власти да коначно реагују. И сам министар унутрашњих послова Жералд Дарманен је почео да говори о "дивљаштву" које је захватило одређене делове Француске. Истовремено, током протеста "жутих прслука" говорило се и о полицијском насиљу, тако да су тензије у друштву велике.

Нико засада није ухапшен за напад на полицијску станицу. Исти комесаријат је такође био мета сличног напада пролетос, за време општег карантина, као и 2018. године.

- То неће обесхрабрити нашу борбу против дилера - поручио је министар унутрашњих послова.

Председница париског региона Валери Пекрес је осудила "неприхватљиве сцене рата".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)