ТРАМПОВ КАНДИДАТ ЗА ВРХОВНИ СУД: Берет обећава да ће у Врховном суд судити по закону

Танјуг

11. 10. 2020. у 18:43

ТРАМПОВ КАНДИДАТ ЗА ВРХОВНИ СУД: Берет обећава да ће у Врховном суд судити по закону

Трамп и Беретова приликом номинације / Фото АП

ЕЈМИ Кони Берет, кандидаткиња председника Доналда Трампа за судију Врховног суда, каже да ће њене пресуде бити засноване на закону, а не личним ставовима.

То се наводи у припремљеном уводном излагању чије је изводе агенција Ројтерс објавила уочи почетка претреса у Сенату о потврди њене номинације у понедељак.

Беретова, судија апелационог суда, нагласила је да је на том положају "урадила све да би постигла резултат који закон захтева, без обзира на њене личне ставове", преноси Глас Америке.

Према наводима Асоошиејтед преса, она ће у излагању пред члановима сенатског Одбора за правосуђе поручиити да судови "не би требало" да утврђују политику, и да би доношење тих одлука требало препустити политичким гранама владе.

Ејми Кони Берет је позната по конзервативним ставовима, укључујући и противљење праву на абортус. Очекује се да ће је демократе у Сенату управо испитивати о том питању. Ако њена номинација буде потврђена у Сенату, у којем већину имају републиканци, конзервативна већина у највишем суду земље биће учвршћена на шест напрема три.

"Номинована сам да попуним место судије Гинзберг, али нико никада неће заузети њено место", поручиће Беретова у уводном залагању.

Она је у саопштењу навела да ће јој бити "доживотна част" да служи уз постојећих осам судија и објаснила како приступа сваком случају.

"Када пишем мишљење о случају, прочитам сваку реч из перспективе стране која губи. Питам се како би оценила одлуку да је моје дете страна против које пресуђујем", написала је Трампова кандидаткиња.

Ејми Кони Берет ће, ако буде изабрана, бити пета жена на положају судије Врховног суда. Пре тога, Трамп ју је именовао за судију апелационог суда у Чикагу. Била је и професор на правном факултету Универзитета Нотр Дам у Индијани.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)