УЛОГА ВАТИКАНА У ОСВАЈАЊИМА: Мексико тражи извињење од папе

Танјуг

11. 10. 2020. у 13:02

УЛОГА ВАТИКАНА У ОСВАЈАЊИМА: Мексико тражи извињење од папе

Папа Фрања / Фото АП

МЕКСИЧКИ председник послао је папи Фрањи молбу за извињење због улоге Католичке цркве у угњетавању домородачког становништва у шпанском освајању пре 500 година.

Захтев је упућен у писму на две странице којим се од Ватикана такође тражи да привремено врати неколико древних аутохтоних рукописа који се чувају у његовој библиотеци, уочи 500-годишњице шпанског освајања Мексика следеће године, преноси Гардијан.

Лопез Обрадор рекао је да би шпанска круна, шпанска влада и Ватикан требало да се извине аутохтоном становништву због „страшних злочина“ почињених након што су шпански конквистадори стигли у Мексико 1521. године.

Католичка црква је играла кључну улогу док је Ш панија колонизовала Америку и ширила своје царство, слањем мисионара да преобрате староседелачког становништво у хришћанство.

Лопез Обрадор поднео је сличан захтев прошле године у писму шпанском краљу Фелипеу и папи, али шпанска влада је молбу одбила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ban Kulin

11.10.2020. 13:11

Papu bi u Srbiji trebalo osuditi za genocid, ne mislim na ovog papu lično, već na papu kao instituciju, kao zvanje to jest titulu. Inače je papa Rimski Imperator, a hrvati su katoličke poturice, sluganija Rimskog Imperatora Pape, kvislinzi, škrbavi izdajnici, tisućLjetnje austro-hungarijansko katoličko-poturičko roblje!