ИСПОРУЧУЈУ ОРУЖЈЕ ЗА САТ ВРЕМЕНА БИЛО ГДЕ У СВЕТУ: Илон Маск склопио пакт са Пентагоном (ВИДЕО)

Новости онлајн

09. 10. 2020. у 18:17

МИНИСТАРСТВО одбране САД затражило је од компаније „Спејс икс“ Илона Маска да истражи могућности превожења војне опреме ракетом било где у свету.

ИСПОРУЧУЈУ ОРУЖЈЕ ЗА САТ ВРЕМЕНА БИЛО ГДЕ У СВЕТУ: Илон Маск склопио пакт са Пентагоном (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/Јутјуб/BBC news

Опрема би била транспортована на било коју локацију у свету за мање од сат времена и то летом кроз Земљину орбиту.

Иако се пре годину дана појавила идеја о сарадњи Пентагона и Маскове компаније у области брзе испоруке војне опреме од једне до друге тачке на Земљи, тек сада је потписан споразум.

Фото: Танјуг/АП

Илон Маск

Према споразуму, предвиђено је истраживање могућности транспорта око 77,5 тона терета било где у свету за мање под сат времена, навео је амерички генерал Стивен Лајонс.

Кључне технологије за карго летове тог типа постоје већ дуже време, али су трошкови такве услуге у поређењу са редовном транспортном авијацијом изузетно високи чак и за државне организације попут Пентагона. Деценијама је једини терет који је захтевао такав начин транспорта била нуклеарна бојева глава.

„Спејс икс“ сам кредитира развој првог степена ракете за вишекратну употребу, што смањује трошкове лансирања. Генерал Лајонс је рекао да није имао идеју колико брзо је „Спејс икс“ напредовао у том подручју, али је био уверен у могућност таквог транспорта.

Лајонс је недавно објавио два споразума који су потписани у марту и априлу, један са „Спејс иксом“ и други са компанијом „Хaрц“.

Реч је о споразумима о кооперативном истраживању и развоју, што не подразумева накнаду компанијама за њихов рад, преноси РТ.

„Сада волонтирају, надајући се будућим уговорима“, рекао је генерал.

Ако транспорт војног терета ракетама буде омогућен, био би коришћен само за хитне случајеве или за локације неприступачне америчкој транспортној авијацији. Вашингтон би такође вероватно требало да сарађује са земљама попут Русије и Кине на механизму упозорења, који би спречио да се за такве испоруке помисли да су нуклеарна лансирања.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)