ПРИДРУЖИЛИ СЕ ЦОВАХУ Кина подржала глобалну иницијативу вакцинисања

Ј. Ж. С.

09. 10. 2020. у 09:34

КИНЕСКО министарство спољних послова објавило је да се земља формално придружила глобалној иницијативи вакцинисања познатој као ЦОВАХ и тако постала највећа економија која се обавезала да ће помоћи у финасирању доза цепива земљама нижег и средњег дохотка.

ПРИДРУЖИЛИ СЕ ЦОВАХУ Кина подржала глобалну иницијативу вакцинисања

Фото: АП

Саопштење министарства није открило детаље о томе колико ће велику помоћ Пекинг пружити, иако је председник Си Ђипинг у мају обећао две милијарде долара у наредне две године, како би помогао у борби с пандемијом корона вируса која је досад у свету усмртила милион људи.


- Предузимамо овај конкретни корак како бисмо осигурали равномерну дистрибуцију вакцине, посебно земљама у развоју надамо се да ће се више имућних земаља такође придружити и подржати ЦОВАX - кажу у министарству.

Глобална иницијатива ЦОВАX, коју предводи Светска здравствена организација  планира да достави барем две милијарде доза цепива до краја 2021. године. Они су раније објавили да преговарају с Кином о укључењу у иницијативу, с тим да су Русија и САД одлучиле засад да се не придруже.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)