ЗОВУ МАРОКАНЦЕ У ИСПОМОЋ: Пандемија хара Француском и прави велике здравствене и економске проблеме

Г. ЧВОРОВИЋ

08. 10. 2020. у 16:22

ЕПИДЕМИЈА корона вируса ствара велике здрвствене, али и економске проблеме. У Француској је ових дана ситуација алармантна, с далеко највише заражених на европском континенту. За само један дан, према последњим ивештајима, инфицирало се чак близу 19.000 људи.

ЗОВУ МАРОКАНЦЕ У ИСПОМОЋ: Пандемија хара Француском и прави велике здравствене и економске проблеме

Фото танјуг

У таквим условима, тешко је одржавати привреду. Људи често раде од куће, у градовима где су највећа жаришта затворени су кафеи, ограничена су окупљања, а ношење маски је обавезно чак и на отвореном простору.

Нема сектора који није погођен. Тако су се на Корзици нашли у проблему како ће да оберу мандарине које представљају чувену пољопривредну културу са Острва лепоте. Сваке године, овде се обере од 20 до 30 хиљада тона овог воћа, што донесе годишњу зараду од око 50 милиона евра. Ове године, међутим, нема довољно радне снаге, што због затворених граница, што због тога јер се људи не усуђују да крену на пут.

Зато је француски биро за имиграције организаовао специјални ваздушни мост из Марока, којим ће, у пет авионских летова, током октобра бити пребачено 900 сезонаца. Они ће подлегати стриктном здравственом протоколу. Тест ће им се радити и у Мароку, и на Корзици, а затим поново на сваких седам дана. Ко буде заражен, иде у карантин.

Цео подухват коштаће око пола милиона евра, а трошкове ће поделити седамдесетак произвођача мандарина, што представља половину укупног броја узгајивача овог воћа на Корзици, који су тражили испомоћ.       

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)