РАТ НА КАВКАЗУ ЋЕ ТРАЈАТИ ДУГО, ЕВО ШТА ЈЕ РЕШЕЊЕ: Професор Борис Шмељов са московске Дипломатске академије за "Новости"

Бранко Влаховић дописник из Москве

04. 10. 2020. у 09:30

РУКОВОДСТВА Азербејџана и Јерменије су психолошки припремила своје становништво за одлучан бој. Овај рат би могао да потраје дуго!

РАТ НА КАВКАЗУ ЋЕ ТРАЈАТИ ДУГО, ЕВО ШТА ЈЕ РЕШЕЊЕ: Професор Борис Шмељов са московске Дипломатске академије за Новости

Фото: Архива Новости/Депоситпхотос

Ову суморну прогнозу износи др Борис Александрович Шмељов, угледни московски професор Дипломатске академије и, у ексклузивном интервјуу "Новостима", каже да није оптимиста по питању скорог престанка ратних дејстава на Кавказу:

- Престанак рата уз неостварени циљ био би јак ударац угледу председника Азербејџана Алијева и његових генерала. Азербејџанска армија је за наставак рата. Јерменима би више одговарало да сукоби сада престану, јер захваљујући Турској, азербејџанска армија има веома велику предност у ваздуху.

Који је, по вама, најбољи излаз из садашње ситуације у Нагорном Карабаху?

- За обе стране била би добра стара формула по којој би Јермени вратили шест области које су азербејџанске, а да им међународна заједница гарантује коридор који би спајао Нагорни Карабах са Јерменијом. Време не ради за Јерменију. Азербејџан има много више новца па ће бити све боље наоружан.

Турски председник Ердоган, чини се, веома је грубо одговорио Трампу, Макрону и Путину на њихов позив да се престане са ратом...?

- Груба изјава Ердогана који све време говори о окупацији Нагорног Карабаха доказ је да ће помагати азербејџанску војску до крајњег циља. Очигледно је да Ердоган процењује да му не прете санкције са Запада, па се зато тако и понаша. Неоспорно је да Азербејџан нема другог ослонца осим Турске.

Како објашњавате тзв. јерменски максимализам, зашто Јереван не иде на компромис?

- Досад су Јермени били војнички јачи, па им се није журило да дођу до компромиса. Иако Нагорни Карабах није међународно признат, на њега није било озбиљних притисака јер је јерменски лоби који живи на Западу веома моћан и утицајан. Било би мудрије да се што пре постигне компромис јер Азербејџан има нафту и гас и он ће и даље куповати ново наоружање, па ће бити у предности на ратном пољу.

Све чешће се у Украјини, Белорусији, па и Јерменији, шири антируско расположење..?

- То су те младе генерације које не осећају носталгију према некадашњој заједничкој совјетској држави. Руководство Русије мора да се позабави питањем ко су јој прави савезници. Ми у Русији морамо бити свесни тога да ће наша земља бити привлачнија за сарадњу што буде економски развијенија.

РУСИ И БЕЛОРУСИ

I Може ли се, евентуално, реализовати стари план да Русија и Белорусија створе заједничку државу?

- Ни раније није било шанси да се створи таква држава јер Белоруси не желе да се одрекну свог суверенитета. Сетимо се шта је све, уочи избора, говорио Лукашенко у време кад је мислио да је добио симпатије Американаца и западне Европе.Сматрам да је много мудрије да се развијају добри економски, културни и други односи...

У Белорусији углавном млади људи и даље демонстрирају и траже одлазак председника Лукашенка.

- Неоспорно је да је Лукашенко због предугог боравка на власти досадио младим нараштајима који желе да њихова земља има праве демократске изборе. Друга је ствар што већина младих Белоруса има нереална очекивања од Запада и верује у бајке да ће Запад дати новом руководству милијарде евра и долара. Опозиција не може протестима да сруши Лукашенка и најбоље би било да се сачека уставна реформа и да се онда, на регуларним изборима изабере нови председник, а по мом мишљењу, Лукашенко не би требало поново да се кандидује.

У једном од претходних интервјуа "Новостима" казали сте нам да је Ђукановић направио велику грешку јер је потценио улогу СПЦ у црногорском друштву. Како видите садашњу ситуацију у Црној Гори?

- Време Ђукановића је прошло и, пре или касније, он ће морати да оде. Обавио је све задатке које му је поставио Запад и сада им више није потребан. Само наивни и неупућени мисле да ће му Запад памтити што је Црну Гору увео у НАТО и да је признао независност Косова.

Руски медији су само површно пратили изборе у Црној Гори, ради ли се о губитку интереса, или о нечем другом?

- То што су руски медији дали мали простор изборима у Црној Гори, лако је објаснити. Ђукановић је данима понављао како против њега раде Србија и Русија. А када је Ђукановић изгубио већину у парламенту, у Русији није било никакве еуфорије. Москва ће сарађивати са Црном Гором онолико колико то жели руководство у Подгорици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (2)

ОДБИО И ЏОНИЈА И БРЕГУ: Популарни певач није хтео да пева у Бијелом дугмету - и дан-данас жали због тога