ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ ЛИЛА: Французи пронашли лек против короне?

Горан ЧВОРОВИЋ

28. 09. 2020. у 14:55

ФРАНЦУЗИ су, можда, пронашли лек против корона вируса! Попијеш таблету и излечиш се.

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ ЛИЛА: Французи пронашли лек против короне?

Фото: Б. Грујић

Лепо звучи, а сада остаје да се све то још и провери на делу.

Пастеров институт из Лила идентификовао је молекулу за коју истичу да је веома ефикасна на инфицираним ћелијама корона вируса ин витро, односно у лабораторијским условима. Сада се креће у клиничко испитивање да би третман, убрзо, могао да се појави на тржишту.

Овај институт је, за разлику од осталих, прибегао другачијој методи, која им је омогућила да скрате процедуру и да не чекају годинама да би добили употребну дозволу за лек.

Истраживачи из Института Пастер у најсевернијем француском граду досетили су се да, једноставно, испитају састојке свих постојећих лекова на светском тржишту за које се претпоставља да би могли да буду од користи. Намера им је била да на тај начин избегну дугограјну процедуру регистровања потпуно новог лека.

Истражујући, дошли су до спасоносне молекуле, међу две хиљаде колико су тестирали. Она је испитана на ћелијама из људских плућа и дала је веома обећавајуће резултате, истакао је научни директор института Беноа Депре. Убија, каже, вирус и у дози тридесет пута мањој од оне која је у основи предложена.

Делује антивирално а не антинфламаторно. Узета на време, с првим симптомима, спречава даље ширење вируса, а у каснијим фазама омогућује избегавање тежих случуајева, што је односило људске животе.

Имајући у виду да потиче из већ познатог лека, поменути активни састојак има веома мало нежељених ефеката, поручио је научни директор Депре. Овај медикамент, који стоји у рафовима апотека широм света, коиристи се, иначе, већ више десетина година, за друге болести.

У институту не желе да саопште о ком леку је реч, из оправданог разлога, пре свега из предострожности док истражавања не приведу крају, али и зато да Французи, и људи из целог света, не би истог часа похрлили у апотеке у потрази за "магичном" пилулом. Име лека откриће тек када сва тестирања буду готова.

За ову, клиничку фазу, биће потребно око пет милиона евра. У Лилу планирају да лек испитаницима дају одмах после тестирања уколико се испоставИ да су позитивни на корона вирус. Истовремено, постојаће и друга врста учесника у пројекту који ће добијати плацебо, односно лажну пилулу, без знања лекара и пацијента, да би се тачно утврдило дејство.

Ово клиничко истраживање би требало да траје свега два до три месеца, а лек би, према најавама из Лила, могао да се појави у продаји већ на самом почетку 2021.


НЕОПХОДНА ВАКЦИНА

НАУЧНИЦИ истичу да је вакцина против ковида 19, у ситуацији када је општи имунитет популације изузетно мали, у сваком случају неопходна, без обзира на обећавајући третман из Лила. Јер, лек смањује или уништава већ добијени вирус, док вакцина спречава да уопште дође до инфицирања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)