ПАНДЕМИЈА УБРЗАЛА ТРЕНД: Млади у САД се враћају код родитеља

Танјуг

27. 09. 2020. у 11:55

ОД када је пандемија корона вируса погодила САД, многим Американцима се живот променио из корена, а једна од највећих промена је била затварање школа и универзитета.

ПАНДЕМИЈА УБРЗАЛА ТРЕНД: Млади у САД се враћају код родитеља

Фото: Depositphotos

То је и један од разлога што се млади враћају да живе са родитељима, пише Глас Америке.

Одрасла деца списатељице и колумнисткиње Мери Дел Харингтон ових дана живе у истој кући са њом. Када је почела пандемија и син и ћерка су одлучили да напусте Њујорк и врате се код родитеља у велику кућу у Џорџији.

"Сви смо морали да брзо научимо неке нове ствари због Ковида. Пронашли смо начин за суживот. Ја сам почела да још више ценим своју децу и блискост коју имамо", каже Мери.

За неке, повратак у родитељски дом је лични избор, али за велику већину је та одлука неопходна јер су због пандемије изгубили посао или је затворен универзитетски кампус где су живели. Према истраживачком центру Пју, број младих Американаца који живе са родитељима је порастао за више од 2,5 милиона од почетка пандемије. Међутим, експерти кажу да је пандемија само убрзала тренд који је већ постојао.

"Млади се венчавају касније него што је традиционално био случај, дуже студирају, живе у везама које се, можда, окончају, раде послове који су краткорочни, потребно им је више времена да нађу сталан посао. Када се све то заједно узме у обзир, има више смисла што живе са родитељима", истиче Џефри Арнет, професор психологије на Универзитету Кларк.

И 23-годишња Јарослава Зонова преселила се у САД из Русије 2017. и од тада живи са родитељима. Каже да зарађује довољно да приушти сопствени стан, али верује да је лакше проћи тешка времена ако сте окружени својим најближима.

"Није само ствар у томе да живимо као породица. Моја мама и ја смо такође колегинице, радимо у истој школи и спремамо часове заједно. Када је почео карантин почеле смо да се заједно бавимо уметношћу и започеле сопствени пројекат и то је био најлепши део овог периода", каже она.

У Сједињеним Државама је уобичајено да деца почну да живе одвојено од родитеља након што оду на колеџ. Али протеклих шест месеци 22-годишњи Флечер Лоу живи са својом великом породицом.

"Мислим да понекад постоји стигма да ако живите са родитељима - то се доживљава као неуспех. А ја не мислим да је тако јер често, без обзира на то колико вредно радимо, будемо жртве неких објективних околности.Узмите мој пример - добио сам посао након што сам дипломирао, али онда нисам могао да радим због пандемије", прича он.

Исти тренд постоји међу свим етничким групама и тешко је рећи да ли ће се променити када пандемија коначно прође, наводи Глас Америке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)