АМЕРИЧКИ КОНГРЕСМЕН: Потребно обуздавати Русију и Кину на пољу вештачке интелигенције

Новости онлине

26. 09. 2020. у 17:44

АМЕРИЧКИ КОНГРЕСМЕН: Потребно обуздавати Русију и Кину на пољу вештачке интелигенције

Фото: Танјуг/АП

РЕПУБЛИКАНСКИ конгресмен Вил Херд је у име парламентарне групе поднео Конгресу нацрт резолуције, која одражава принципе на којима би требало градити националну стратегију САД у области вештачке интелигенције.

У документу се говори о потреби да се Русија и Кина обуздају у тој сфери.

У тексту документа се наводи, да САД морају да на себе преузму улогу глобалног лидера у области вештачке интелигенције. Побројано је пет принципа, на којима ће се градити национална стратегија, укључујући и питања националне безбедности, ефикаснија истраживања и научни развој, а такође развој етике и поверљивих информација.

Аутори резолуције су уверени да ће технологија вештачке интелигенције у будућности „променити карактер деловања америчке економије“ и „на најбољи могућ начин“ утицати на безбедност државе, њених савезника и партнера. Конгресмени сматрају, да су многе државе већ разрадиле националне стратегије у области вештачке интелигенције.

Говорећи у нацрту резолуције о Русији, амерички конгресмени су подсетили на речи руског председника Владимира Путина о значају развоја вештачке интелигенције: „Она држава која постане лидер у овој сфери - постаће владар света“.

„Према мишљењу Конгреса, САД би требало да сарађују са савезницима како би спречили Кину, Русију и друге противнике, да непримерено користе вештачку интелигенцију“, наводи се у документу.

Конгресмени сматрају, да је Вашингтон дужан да успостави сарадњу са Москвом и Пекингом на тему „забринутости због угрожене безбедности на пољу вештачке интелигенције“. Уједно је неопходно и да раде на „изградњи поверења успостављањем комуникације у случају кризе, како би се смањила вероватноћа злонамерне употребе и ризици ескалације повезани са системима вештачке интелигенције.

У фебруару је Министарство САД саопштило да је званично усвојило „етичке принципе“ употребе вештачке интелигенције у области наоружања. У Вашингтону су изјавили да ће се руководити принципима који подразумевају: „одговорност“, „објективност“, „тестирање“, „поузданост“ и „агилност“.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

buki

26.09.2020. 18:02

Zašto bilo koga obuzdavati? Ni vas niko ne obuzdava, pa slobodno napredujte i budite bolji od Rusije i Kine. Takmičarski duh je zdrav i poželjan, ali bez potplitanja drugih takmičara, kako bi takmičenje bilo regularno