РУСКА ВАКЦИНА СПУТЊИК 5: Не изазива алергијске реакције код добровољаца

Танјуг

22. 09. 2020. у 17:01

ВАКЦИНА Спутњик В против корона вируса која је у току клиничких испитивања, до данас није изазвала алергијске реакције код добровољаца, рекао је данас новинарима директор Националног истраживацког центра за епидемиологију и микробиологију Гамалеја руског Министарства здравља Александар Гинтсбург.

РУСКА ВАКЦИНА СПУТЊИК 5: Не изазива алергијске реакције код добровољаца

Фото: АП

"Међу нашим (добровољцима) током прве и друге фазе (клиничких испитивања) нема (алергијских реакција), а међу 2.500 становника Москве који су (били вакцинисани) као добровољци, такође, не знам ни за један случај", рекао је он, пренео је ТАСС.

Гинтсбург је додао да су пробне серије вакцине Спутник В већ испоручене у све руске регионе.

Према његовим речима, Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију Гамалеја руског Министарства здравља развија протокол студије вакцине против корона вируса за пацијенте са канцером.

Гинтсбург је објаснио да пацијенти који имају канцер користе лекове који сузбијају размножавање ћелија, те је за њих вакцинација контраиндикована.

"Не зато што ће учинити нешто негативно, већ зато што то неће функционисати", рекао је он.

"Да би се изградило имунитет, неопходно је да се имуне ћелије умножавају", додао је Гинтсбург.

Према његовим речима због тога ће протокол, највероватније, садржати распоред када ће се престати са употребом лекова за сузбијање развоја ћелија да би се вакцинисао појединац како би се заштитио, а затим се вратио уобичајеном распореду лекова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)