ТИХАНОВСКА НЕЋЕ ИЗ САВЕЗА: Није тачно да желим удаљавање од Москве

Б. Влаховић - дописник из Москве

20. 09. 2020. у 22:32

ТИХАНОВСКА НЕЋЕ ИЗ САВЕЗА: Није тачно да желим удаљавање од Москве

Фото RBC.RU

ДРУГОПЛАСИРАНА на белоруским председничким изборима Светлана Тихановска, која сада као лидер опозицију представља из иностранства, поново је променила свој став о односу са Русијом.

У интервјуу руској агенцији РБК, изјавила је да "у њеном програму није излазак из савеза са Русијом, нити дерусификација земље". Тихановска објашњава да, "ако се негде и појавила информација о томе да жели удаљавање од Русије, то није тачно". Против Русије, каже, нема ништа.

У интервјуима које је давала западним новинарима, Тихановска је раније говорила да жели да са Русијом остане у добрим суседским односима, али да главну перспективу види у јачању веза са Западном Европом.

Опозиционерка Светлана Тихановска, Фото bel.by

Она се понаша као да не зна да је са њеног изборног сајта накнадно уклоњен део где се управо говорило да треба изаћи из интеграција са Русијом. Тај сегмент о удаљавању Белорусије од Русије потписује проевропска белоруска опозиција, то јест, представници седам политичких организација које су касније ушле у Координациони савет белоруске опозиције.

На питање новинара да ли подржава захтеве за дерусификацијом, прецизније, да руски више не буде равноправан са белоруским као службени језик, Тихановска је одговорила да то не може да коментарише и да у решавању таквих питања треба да учествује народ Белорусије.

НИЈЕ ПРЕДСЕДНИЦА

УПРКОС томе што је у Пољској и Литванији политичари називају новом председницом Белорусије, Светлана Тихановска тврди да се тако не осећа. "Себе не позиционирам као председницу. Мој изборни програм је садржао три тачке: избори се морају поновити, бити поштени и транспарентни, а на њима треба да се изабере председник Белорусије. Са њим би Путин могао да преговара, ако у мени не види таквог човека", каже она.

Главни режисери белоруских викенд-протеста више и не крију да своје сценарије шаљу из Пољске, интернетом. Комично звучи то што они диктирају не само понашање него и облачење демонстраната. Тако су им, рецимо, у суботу сугерисали да жене изађу на улице Минска дотеране пред полицајце.

Тихановска је, из иностранства, храбрила земљаке да у недељу, у 14 сати, изађу на улице престонице Белорусије на такозвани Марш праведности.

МИП Белорусије је саопштио да је у суботу на протестима ухапшено 430 особа, од тога у Минску 415. Истог дана, после неколико сати, пуштено је 385 људи. Недељом се женама придружују и мушкарци, па су и сукоби демонстраната и полиције жустрији.

Тихановска говори о томе каква слика са ових протеста одлази у свет и истиче да "ће стићи велика помоћ Запада пошто се уклони Лукашенко". Колико ће трајати тај рат нерава на улицама Минска у Белорусији нико не може да предвиди, мада полиција тврди да се број учесника смањује. Лукашенко, кога је осоколила подршка руског председника Владимира Путина, понавља да му не пада на памет да да оставку, а камоли да напусти земљу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Šator

21.09.2020. 08:01

Руси морају наћи начин да ударе Пољаке снажно, нешто у вези економије, превише су се размахали. Иначе, Пољска је потпуно обештећена за губитке из Другог св. рата удуплавајући своју територију и протјеривањем милиона Њемаца из источне Пруске, ослободили их Руси и гинули за њих, а сада сањају о још већој Пољској. Иначе ће имати Косово широм своје територије...

MiR

21.09.2020. 11:57

Nista joj ne verovati, ona je samo marioneta u rukama mrzitelja Rusije, a takodje i mrziteljka Lukasenka jer joj je muz u zatvoru. Otvoreno i bezobrazno tera ljude u proteste i obecava im pare iz NATO-zemalja! Tako su joj rekli, tako ona prenosi svojim sugradjanima. Previse su zagrizli sa tih svojih 10% glasova! Udruzili se hazarski, tatarski i banderovski fasisti u sluzbi nacista iz NATO-a! Ovo je vrlo ozbiljna agresija, prikrivena zenskim gacama, BH-ima i ostalim nemoralnim zloupotrebama!