ПОТРЕС У БЕЛОРУСКОЈ ДИПЛОМАТИЈИ: Лукашенко због протеста разрешио три амбасадора!

Новости онлајн

17. 09. 2020. у 01:09

ПОТРЕС У БЕЛОРУСКОЈ ДИПЛОМАТИЈИ: Лукашенко због протеста разрешио три амбасадора!

Фото: АП

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко разрешио је дипломатског ранга Павла Латушка, који је обављао дужност амбасадора у Француској и Игора Лешчењу, амбасадора у Словачкој, због поступака који дискредитују дипломатску службу, и амбасадора у Летонији Василија Марковича због неодговарајућег обављања дужности.

- Латушко и Лешчења су разрешени дипломатског ранга изванредног и опуномоћеног/овлашћеног амбасадора у вези са извршењем поступака који дискредитују државу дипломатску службу. Одговарајуће указе Лукашенко је потписао 16. септембра - наводи се у саопштењу прес-службе председника које преноси агенција Белта.

Још једним указом Лукашенко разрешио дипломатског ранга и Марковича. Он је именован за амбасадора Белорусије у Летонији 2018. године, а до тада је био на челу дипломатске мисије у Чешкој.

Подсетимо, Игор Лешчења је први дипломата који је дао подршку протестима у тој земљи. Он је изразио солидарност са Белорусима који су изашли на улице, јер желе да се њихови гласови чују.

Раније је Латушко изјавио да подржава демонстранте у земљи и осудио је насиље полиције. Након тога је добио отказ из Националног академског позоришта „Јанка Купала“ на чијем је челу био у последње време. Након тога је 50 запослених у позоришту дало отказе. Латушко се придружио опозицији и Координационом савету који је формиран у сврху преноса власти у Белорусији.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)