НИШТА ОД ДОЧЕКА НОВЕ ГОДИНЕ КОД СВЕТИЊЕ: Због короне Јевреји задржани на украјинској граници (ФОТО)

Бранко Влаховић, дописник "Новости" из Москве

16. 09. 2020. у 16:16

НИШТА ОД ДОЧЕКА НОВЕ ГОДИНЕ КОД СВЕТИЊЕ: Због короне Јевреји задржани на украјинској граници (ФОТО)

Фото: АП

ОКО хиљаду Јевреја-хасида заглавило је на граничном прелазу између Белорусије и Украјине јер украјинске власти нису пустиле да уђу у земљу због забране доласка странаца да се не шири корона вирус.

Јевреји традиционално долазе у украјински Уман на гроб рабина Нахмана како би обележили своју Нову годину.

Док чекају дозволу украјинских власти, Јевреји су на граничном прелазу ноћ провели спавајући на коферима.

Проблем су покушали да реше на највишем нивоу. Председник Украјине Владимир Зеленски, који је по националности Јеврејин, разговарао је са руководством пограничне службе, а на гранични прелаз је дошао и губернатор Гомељске области Белорусије Генадиј Соловеј.

Представници украјинског министарства спољних послова објаснили су Јеврејима да је граница за странце затворена до 28 септембра, па се сугерише свим странцима да не кренћу на пут у ту земљу.

Фото: АП

Сарадњом амбасада Израела у Белорусији и Украјини, Јеврејима који су се нашли на граничном прелазу обезбеђена је кошер храна и пиће.

Власти Белорусије су предложиле да обезбеде хасидима транспорт до Умана, а затим да их довезу на аеродром како би се вратили у Израел. Председник Белорусије Александар Лукашенко саопштио је да је спреман да, ако се постигне договор, пошаље аутобусе који би их превезли кроз "зелени коридор" хасиде до Умана, где се налазе њихове светиње. У Минску кажу да би тај превоз био максимално безопасан, тако да боравак Јевреја у Украјини не би утицао на ситуацију са ковидом-19.

Фото: АП

Са друге стране министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков је казао да поштује све конфесије, али због епидемије короне вируса треба ограничити одржавање свих религиозних манифестација па тако и оних у Уману. Аваков је подсетио да су била ограничења и кад су празновали православни верници .

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)