"БРЕГЗИТ" ДОСПЕО У ЋОРСОКАК: Премијер Џонсон брани јединство Британије, у ЕУ га оптужују да крши договоре

Горан ЧВОРОВИЋ, дописник „Новости“ из Брисела

16. 09. 2020. у 07:52

БРЕГЗИТ ДОСПЕО У ЋОРСОКАК: Премијер Џонсон брани јединство Британије, у ЕУ га оптужују да крши договоре

Фото: АП

ОДОБРАВАЊЕМ предлога закона у Доњем дому Парламента којим се директно крше одредбе везане за Ирску из споразума о разлазу с ЕУ, потписаним пре мање од годину дана, Белика Британија директно крши преузете обавезе, међународне уговоре и право.

То не истичу само у Бриселу, Паризу и Берлину, већ на то многи скрећу пажњу и у самом Лондону, пошто су британски посланици с 340 према 263 гласа дали зелено светло за оно што британски премијер зове "безбедносном клаузулом" да се не би довео у питање интегритет Велике Британије.

Такозвани ирски протокол из споразума о "брегзиту" предвиђа избегавање тврде границе између Републике Ирске и Северне Ирске, да се не би довео у питање тешко стечени мир, када последњег дана ове године буде престао транзициони период изласка Велике Британије из ЕУ.

Да би се очувало унутрашње тржиште ЕУ, али и сачувао територијални интегритет Уједињеног Краљевства, договорено је постојање "меке границе", односно слободне циркулације робе и људи на целом ирском острву, али и успостављање контролних пунктова за робу која путује даље на изласку из Северне Ирске према остатку Велике Британије, да би Лондон испунио царинске обавезе према ЕУ.

Борис Џонсон, међутим, сада новим предлогом закона даје британским министрима једнострано право да одлучују о царинским контролама између Северне Ирске и остатка Велике Британије, док протокол предвиђа да то заједно решавају Брисел и Лондон.

Текст закона сада иде у Горњи дом, у коме седе лордови који су већ изразили забринутост за репутацију Уједињеног Краљевства. Џонсон сада покушава да их одобровољи.

ЏОНСОН: ЕУ НАС УЦЕЊУЈЕ!

Фото: Танјуг/АП

БОРИС Џонсон је оптужио ЕУ да предвиђене мере у вези с Ирском користи да би уцењивала Лондон током преговора. Истиче да је из Брисела већ запрећено да ће блокирати доставу хране. Наглашава да се на овај начин ствара граница усред земље, коју ниједан британски премијер не би могао да прихвати. Не жели, каже, да дозволи да ЕУ помисли да може да дели Велику Британију и зато сматра да је предложени закон од суштинског значаја за очување политичког и економског интегритета земље.

Европски преговарач Мишел Барније ће данас о свему известити земље чланице. Из европских извора се сазнаје да је Лодону дат рок до краја месеца да одустане од овог законског пројекта. У противном, готово је известан разлаз без договора, који би подразумевао пун и скуп царински однос између бивше чланице и Уније.

Горан ЧВОРОВИЋ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)