НА ПОМОЛУ РАЗЛАЗ БЕЗ ДОГОВОРА: Борис Џонсон оптужен да крши међународне договоре, брегзит у ћорсокаку

Стални дописник из Брисела Горан Чворовић

15. 09. 2020. у 16:56

НА ПОМОЛУ РАЗЛАЗ БЕЗ ДОГОВОРА: Борис Џонсон оптужен да крши међународне договоре, брегзит у ћорсокаку

Фото: Танјуг/АП

ОДОБРАВАЊЕМ предлога закона у Доњем дому парламента којим се директно крше одредбе везане за Ирску из споразума о разлазу с ЕУ, потписаним пре мање од годину дана, Белика Британија, као једна од најстаријих демократија, директно крши преузете обавезе, међународне уговоре и право.

Тако нешто не истичу само у Бриселу, Паризу и Берлину, већ на то многи скрећу пажњу и у самом Лондону.

Посланици су у понедељак с 340 према 263 гласа дали зелено светло за оно што британски премијер зове "безбедносном клаузулом" да се не би, како истиче, довео у питање интегритет Велике Британије.

Такозвани ирски протокол из споразума о брегзиту предвиђа избегавање тврде границе између Републике Ирске и Северне Ирске, да се не би довео у питање тешко стечени мир, када последњег дана ове године буде престао транзициони период изласка Велике Британије из ЕУ.

Да би се очувало унутрашње тржиште ЕУ, али и сачувао територијални интегритет Уједињеног краљевства, договорено је постојање "меке границе", односно слободне циркулације робе и људи на целом ирском острву, али и успостављање контролних пунктова за робу која путује даље на изласку из Северне Ирске према остатку Велике Британије, да би Лондон испунио царинске обавезе према ЕУ.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је већ истакла да је ирски протокол од суштинског значаја, истовремено за очување стабилности на острву и интегритета јединственог европског тржишта, те да од њега зависе и будући односи.

Борис Џонсон, међутим, сада новим предлогом закона даје британским министрима једнострано право да одлучују о царинским контролама између Северне Ирске и остатка Велике Британије, док протокол предвиђа да то заједно решавају Брисел и Лондон.

У ЕУ су веома забринути због најновијег развоја догађаја. Још пре него што ће британски посланици рећи своју реч, Урсула фон дер Лајен је подсетила званични Лондон на преузете обавезе у сагласности с међународним правом. И Француска сматра неприхватљивим најновији потез Британаца. Шеф дипломатије ове земље Жан Ив ле Дријан је пре гласања упозорио на кршење интернационалних уговора.

На унутрашњој британској политичкој сцени, лабуристи су Џонсонов потез оценили као "законски хулиганизам". Оградило се и неколико конзервативаца, из принципа, због поштовања међународно преузетих обавеза.

Текст закона сада иде у Горњи дом у коме седе лордови и који су већ изразили забринутост из поменутих разлога и репутације Уједињеног краљевства. Џонсон сада покушава да их одобровољи.

Европски преговарач Мишел Барније ће данас (среда) о свему детаљно известити земље чланице. Из европских извора се сазнаје да је Лодону дат рок до краја месеца да одустане од овог законског пројекта. У противном, готово је известан разлаз без договора, који би подразумевао пун и скуп царински однос између бивше чланице и Уније.

ЏОНСОН: ЕУ НАС УЦЕЊУЈЕ

БОРИС Џонсон је оптужио ЕУ да предвиђене мере у вези с Ирском користи да би уцењивала Лондон током преговора. Истиче да је из Брисела већ запрећено да ће блокирати доставу хране. Наглашава да се на овај начин ствара граница усред земље, коју ниједан британски премијер не би могао да прихвати. Не жели, каже, да дозволи да ЕУ помисли да може да дели Велику Британију и зато сматра да је предложени закон од суштинског значаја за очување политичког и економског интегритета земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)