УСКОРО САСТАНАК ПУТИНА И ЛУКАШЕНКА: Разговори у Сочију о свим кључним питањима

Танјуг

11. 09. 2020. у 18:09

Председници Русије и Белорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко разговараће у Сочију 14. септембра о перспективама унапређења интеграционих процеса унутар Уније две земље и спровођењу заједничких енергетских пројеката, саопштено је из Кремља.

УСКОРО САСТАНАК ПУТИНА И ЛУКАШЕНКА: Разговори у Сочију о свим кључним питањима

Фото: ЕПА

- Током разговора планирају да разговарају о кључним питањима даљег развоја руско-белоруских односа стратешког партнерства и савезништва. Посебан фокус биће стављен на реализацију главних заједничких пројеката у трговинско-економској, енергетској и културној хуманитарној сфери, као и перспективе за унапређење интеграционих процеса унутар Уније - саопштила је прес служба руске владе.

Раније у току дана директор Гаспрома Алексеј Милер одржао је радни састанак с белоруским амбасадором у Русији Владимиром Семашком и белоруским министром енергетике Виктором Каранкевичем, током којег су разговарали о изгледима за сарадњу у гасној сфери. Истог дана руско Министарство саобраћаја саопштило је да је одржан састанак руских и белоруских превозника. Учесници састанка разговарали су о могућности проширења обима белоруског терета испорученог кроз руске луке.

Почетком септембра, руски премијер Михаил Мишустин и његов белоруски колега Роман Головченко састали су се у Минску. О резултатима разговора, руски министар енергетике Александар Новак изразио је наду да ће разговори између Гаспрома и белоруских компанија о испоруци гаса за наредну годину почети у блиској будућности након што Белорусија исплати свој преостали дуг од 328 милиона долара.

Поред тога, Новак је обавестио да су премијери разговарали о могућностима напајања белоруске нуклеарне електране, задуживши одговарајућа министарства да раде на питањима везаним за рад система напајања обе земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)