СМЕНИО ШЕФА КГБ ЗБОГ „ВАГНЕРОВАЦА“: Лукашенко признао да је хапшење 33 грађанина Русије – грешка

Бранко ВЛАХОВИЋ, Москва - дописник "Вечерњих новости"

09. 09. 2020. у 12:27

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко казао је руским новинарима да је недавно сменио шефа Комитета државне безбедности (КГБ) генерала Валерија Вакуљчика.

СМЕНИО ШЕФА КГБ ЗБОГ „ВАГНЕРОВАЦА“: Лукашенко признао да је хапшење 33 грађанина Русије – грешка

Фото Тањуг АП

Разлог је што је крајем јула похапсио 33 грађанина Русије у предграђу Минска.

Лукашенку је наиме директно било постављено питање је ли због хапшења „вагнероваца“ сменио генерала Вакуљчика и он је одговорио потврдно. Испричао је да су му саопштили да је у Белорусију дошла група од 33 грађанина Русије, које су сместили у хотел, а затим у санаторијум. Тада је генерал Вакуљчик објаснио Лукашенку да он не може да контролише и наредио је да се похапсе. Ухапшени су се бранили да су били у транзиту у Белорусији и да је требало да путују у Инстамбул, а затим у Јужну Америку.

- У то време је Украјина тражила да јој се ухапшени грађани Русије изруче. Тада сам се обратио Москви и Минску и казао да пошаљу државне тужиоце да се разјасне, јер ми до краја нисмо схватили ко су ти људи - казао је Лукашенко руским новинарима.

После телефонског разговора са Путином Лукашенко је вратио ухапшене Русе у домовину.

Како је већ раније објаснио председник Владимир Путин, радило се о планираној провокацији украјинских и америчких тајних служби. Украјинци су очекивали да ће их Лукашенко изручити Украјини јер су проширили причу да су стигли у Минск да учествују у нередима после завршетка председничких избора.

Фото: ТАСС

У Кијеву нису скривали љутњу на Лукашенка јер су неки од ухапшених људи из приватне војне компаније „Вагнер“ ратовали у Донбасу.

Пре пар дана Лукашенко је именовао Ивана Тертеља (54) за новог руководиоца Комитета државне безбедности(КГБ) уместо Валерија Вакуљчика, који се „преселио“ на место секретара Савета безбедности Белорусије. Објашњавајући рокаду генерала, Лукашенко је казао да су сви ти људи патриоте и њему врло лојални. Генерал Валериј Вакуљчик би сада требало да обједнии не само тајне службе, већ и полицију и друге правосудне органе.

Лукашенко је наредио руководиоцу администрације Игору Сергејенку да предложи нову дужност за генерал-лајтнанта Андреја Равкова, који је до сада био секретар Савета безбедности. Председник Лукашенко није посумњао у лојалност генерала Равкова, али му се чини да се он није осећао „сасвим угодно“ на тој функцији. Он је још млад генерал и може да буде користан својој држави и народу.

Лукашенко је свестан да његова политичка судбина увелико зависи од лојалности полицијских и војних структура Белорусије. Да су му они окренули леђа, демонстранти би већ заузели државне институције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)