ЕУ УПОЗОРИЛА британску владу да се држи преузетих обавеза

Танјуг

07. 09. 2020. у 15:54

ЕУ УПОЗОРИЛА британску владу да се држи преузетих обавеза

Зграда ЕУ у Бриселу / Фото АП

ЕВРОПСКА унија упозорила је данас британску владу да ће сваки покушај да се повуче из обавеза преузетих раније ове године пред излазак из европског блока довести у ризик тешко постигнути мир у британској покрајини Северној Ирској.

С обзиром да све већи број знакова показује да је поверење између две стране све мање уочи нове рунде пост-брегзит преговора у Лондону у уторак, европски блок је навео да би сваки покушај британске владе да једнострано заобиђе споразум о напуштању ЕУ могао, такође, да угрози изгледе за трговински договор, пренео је АП.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да очекује да ће влада британског премијера Бориса Џонсона спровести споразум који је отворио пут за несметан излазак Велике Британије из европског блока 31. јануара.

Она је написала на Твитер налогу да је споразум обавеза према међународном праву и предуслов за свако будуће партнерство.

Фон дер Лајенова је додала да је одељак у споразуму који обезбеђује отворену границу између Северне Ирске, која је део Уједињеног Краљевства, и државе чланице ЕУ, Републике Ирске, неопходан да би се осигурао мир и стабилности на острву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)