НЕМАЧКИ МИНИСТАР ЗДРАВЉА О МЕРАМА ПРОТИВ КОРОНЕ: “Локдаун” је био драстичан, више га неће бити

Танјуг

06. 09. 2020. у 17:41

НЕМАЧКИ МИНИСТАР ЗДРАВЉА О МЕРАМА ПРОТИВ КОРОНЕ: “Локдаун” је био драстичан, више га неће бити

Фото: Танјуг/АП

НЕМАЧКИ министар здравља Јенс Шпан (ЦДУ) изјавио је да према садашњим сазнањима не би затварали фризерске салоне и тиме покренуо расправу у медијима и на друштвеним мрежама.

Шпан је такође нагласио да се у марту о вирусу мало знало, па су зато и биле донесене драстичне одлуке. Другим речима, према данашњим сазнањима, “lokdaun” (lockdown) није био нужан у тако строгом облику, пише Дојче веле (DW).

DW додаје да та министрова изјава значи да затварања у Немачкој више неће бити чак ни ако на јесен број заражених нагло порасте.

Шпан је искључио и могућност поновног увођења потпуне забране посета домовима за негу старијих и немоћних особа.

Грађани су научили „како можемо да се заштитимо и без увођења тих мера“, рекао је министар Шпан.

Он је истакао да су за заштиту, пре свега, нужне маске, али и одржавање дистанце и придржавање хигијенских мера.

Позвао је Немце да јесењи и зимски одмор проведу у Немачкој, јер се, како је рекао, показало да „одређени начини путовања и одмора доносе ризике и инфекције у земљу".

Међутим, у странкама Демохришћанске уније (ЦДУ), чији је члан и министар, још влада велика скепса.

Фото: Танјуг/АП

И канцеларка Ангела Меркел (ЦДУ) и баварски премијер Маркус Зедер (ЦСУ) и даље захтевају што већи опрез и ограничења. Но Шпан је добио и подршку, међу осталима и од страначког колеге, саксонског премијера Михаела Кречмера:

"С данашњим сазнањима бисмо пре неколико месеци другачије одлучили. Па и данас одлучујемо другачије. Ми смо научили лекције из пандемије“, рекао је Кречмер и похвалио министра здравља јер, како каже, „из његовог признања је видљиво да су мере, које су сада још нужне, промишљене и разборите."

Мишљења оних које су драстичне мере током пролећа најтеже погодиле су подељена. На друштвеним мрежама и у медијима за реч су је јавили бројни власници фризерских салона. За неке је министрова изјава стигла прекасно: они су огорчени јер се још боре да преживе. Међутим, пише DW, већина има разумевања за одлуке донесене на почетку пандемије јер, како углавном кажу, тада стварно нико није могао да зна шта је исправно, а шта не.

Након избијања пандемије у марту немачка влада је одмах увела најстроже мере јер се бојала неконтролираног ширења вируса и фаталних последица као што су десетине хиљада мртвих и колапс здравственог система.

Практично преко ноћи су затворене све продавице које не продају животне намирнице, фризерски и други салони, угоститељски објекти. Од 17. марта били су забрањене, или у најбољем случају најстроже ограничене, посете домовима за негу старијих и немоћних особа.

Тренутно је ситуација у Немачкој стабилна и нема назнака неког "другог таласа“.

На интензивној нези је око 250 пацијената, код свих осталих су симптоми такви да није потребно болничко лечење.

Број мртвих је већ месецима релативно мали.

И у старачким домовима је пандемија под контролом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Sale

06.09.2020. 23:58

Aha. Sad kad je čak i Simino magare shvatilo da su te "mere" bile samo prah u očima, bez ikakvog pozitivnog rezultata, setio se i ovaj pametan da su sa tim samo ljude upropastili pa ne mogu više da ih lažu. Kako li su svi idioti stigli da vladaju državama...