ШТА МОЖЕ РУСКИ ХЕЛИКОПТЕР "КА 52 АЛИГАТОР": Добија ракете домета до 100 км (ВИДЕО)

Новости онлине

30. 08. 2020. у 23:59

ВОЈНИ руски борбени хеликоптер Ка-52М „Алигатор“ је модернизован, и обећава да ће наставити да ниже успехе јуришних хеликоптера руске авијације.

ШТА МОЖЕ РУСКИ ХЕЛИКОПТЕР КА 52 АЛИГАТОР: Добија ракете домета до 100 км (ВИДЕО)

Фото: принтскрин Јутјуб

Шта све може нова верзија руског хеликоптера?

Традиционално у Совјетском Савезу и Русији постоје две школе израде хеликоптера – хеликоптери класичне шеме са главним носећим ротором које производи конструкторски биро „Миљ“ и хеликоптери са коаксијалним роторима које производи фабрика „Камов“. Други тип хеликоптера има два ротора, који се налазе паралелно и врте се у супротним смеровима око једне геометријске осе. Сматра се да овакав начин израде омогућава максималну могућност маневрисања.

НИЈЕ ДОВОЉАН ЈЕДАН ПИЛОТ

Почетком осамдесетих година 20. века у фабрици „Камов“ су направили хеликоптер који је претендовао да постане лидер у класи јуришних хеликоптера. То је био јединствени хеликоптер једносед Ка-50, који су прозвали „Црна ајкула“.

Хеликоптер је добио признање за најбољи борбени хеликоптер у Русији.

„Копнени“ пилоти који су навикли на хеликоптер „Ми“ нису на исти начин прихватили хеликоптер као „поморски“ пилоти. Због тога су за потребе војске изабрана два хеликоптера – хеликоптер Ми-28 и модификована верзија Ка-50 са два места за пилоте - нови хеликоптер Ка-52.

Од 2009. године хеликоптер Ка-52 се испоручује војсци, а у последњих десет година, паралелно са Ми-28Х, постао је један од најбројнијих јуришних хеликоптера руске авијације. Тренутно руска војска има на располагању више од 120 хеликоптера Ка-52.

И ЗА АРКТИК И ЗА АФРИКУ

За модификовану верзију – Ка-52М се може рећи да је максимално усавршена, без значајне измене конструкције. Хеликоптер има нови отпорнији стајни трап, нову опрему за осветљење и нови ентеријер пилотске кабине. Технологија монтаже хеликоптера је промењена, тако да он може да лети како у арктичким условима, тако и у пределима са тропском климом.

Модернизован је систем за нишањење и навигацију, који омогућава проналажење и праћење мете, навођење ракета и других система наоружања.

„ВАЗДУШНИ ЛЕВАК“

Ка-52М ће бити изједначен по систему наоружања са хеликоптером Ми-28Н и Ми-28НМ. Основним наоружањем Ка-52 су противтенковске ракете „Штурм-ВУ” са ласерским навођењем. Ка-52 може да понесе 12 ракета. После планираног изједначавања са Ми-28НМ, хеликоптер ће моћи да користи и друге модификације ракета тог комплекса. Моћи ће да носи бомбе, контејнере са различитом опремом и спољашње резервоаре за гориво.

Поред тога, хеликоптер је наоружан универзалним покретним топом калибра 30 милиметара. Ка-52М има дигиталну опрему, која омогућава да се мењају углови навођења оружја, што је веома повећало прецизност навођења. Захваљујући својој конструкцији, хеликоптер може да кружи око свог циља у такозваном „ваздушном левку“, не пуштајући га из вида. Ка-52М има и модернизован радар, а у плану је модернизација ракетног наоружања. Претпоставља се да ће хеликоптер добити нову ракету „Хермес“ која може да погоди циљ на удаљености од 20 до 100 километара.

Могуће је да ће модернизован хеликоптер добити и преносни противавионски ракетни систем „Верба“ који се користи за ваздушне циљеве као што су авиони, хеликоптери и дронови који лете на мањим висинама.

„ДРУЖЕЊЕ“ СА ДРОНОВИМА

Руска војска би, после свих тестирања која могу трајати и две, три године, требало да добије најсавременији хеликоптер. Решења која су примењена на модернизованом Ка-52М вероватно ће се користити и приликом прављења палубних хеликоптера Ка-52К за нове десантне бродове Руске војне флоте пројекта 23800.

Не треба заборавити да су амерички хеликоптери „Боинг AХ-64 Апаче“, са којима често упоређују Ка-52, одавно почели да се удружују са дроновима како би одредили мете.

И Ка-52М је спреман на то захваљујући дигитализацији – остало је питање стварања одговарајуће информационе структуре у руској војсци и инсталирања опреме на летелице. Међутим, иако има предност када је реч о карактеристикама и разноврсности наоружања, у плану интегрисања у „информациону будућност“, руски „Алигатор“ ипак заостаје за америчким конкурентом, и на томе треба радити.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему