ЛУКАШЕНКУ ДОЗЛОГРДИЛО, ХАПСЕ ОРГАНИЗАТОРЕ БУНТА У ФАБРИКАМА: На протестима све мањи број побуњеника

Бранко Влаховић, дописник "Новости" из Москве

22. 08. 2020. у 07:13

ПОЛИЦИЈА Белорусије је почела да хапси организаторе штрајкова у великим фабрикама.

ЛУКАШЕНКУ ДОЗЛОГРДИЛО, ХАПСЕ ОРГАНИЗАТОРЕ БУНТА У ФАБРИКАМА: На протестима све мањи број побуњеника

Фото. АП

Већ су ухапшени Јевгениј Бахвалов, председник комитета који је организовао штрајкове у Минском ауто-заводу (МАЗ) и организатор штрајка у великој компанији "Белорускалиј".

Политичка будућност Лукашенка, заправо, зависи од расположења радника, јер у великим фабрикама у Белорусији ради око 650.000 људи. Стога су организатори штрајкова вршили притисак на њих. Раднике су на фабричким капијама настојали да зауставе, али сада је у близини врата полиција која најагресивније хапси.

Лидери опозиције, свесни да без подршке радника, полиције и војске не могу да сруше Лукашенка, кренули су да их наговарају да им се придруже. Но, број учесника у штрајковима није велик, па је другопласирана на недавним председничким изборима Светлана Тихановска у видео-обраћању из Литваније поручила радницима да су "симбол нове демократије" и позвала да штрајкови буду масовнији.

- Будућност наше деце зависи од вас. Немојте се плашити и будите јединствени - поручила је Тихановска, која је одмах после избора побегла у Литванију.

Лукашенко: У наредних неколико дана решићу проблеме

Фото. АП

Опозиција не одустаје

И други опозициони лидери окупљени у Координационом савету позивају раднике и људе у униформама да стану уз њих, обећавајући да ће војска и полиција добијати станове и живети у благостању. Њих брине то што се, осим мањег дела радника, већина није придружила опозицији већ је остала на својим радним местима.

Ситуација у Белорусији је, ипак, и даље тешка, иако број учесника митинга опозиције не расте. У четвртак увече у центру Минска одржана су два митинга. Опозиционари и даље траже да Лукашенко поднесе оставку и да се одрже нови избори, уз присуство међународних посматрача.

МАНЕВРИ

БЕЛОРУСКА армија извешће маневре у којима ће учествовати сви родови војске од 28. до 31. августа, под командом западне оперативне команде. Маневри се одигравају пошто је Лукашенко већ наложио министарству одбране да помно прати покрете снага НАТО у Пољској и Литванији и да белоруску армију стави у стање највише приправности дуж западних граница. (Д.Д.С.)

Лукашенко одбија било какво посредовање западних политичара у сређивању ситуације у земљи, јер зна да ће му на крају преговора предложити да се понове избори. Истовремено, и члановима Координационог савета белоруске опозиције прети опасност да буду похапшени, јер власти сматрају да позивају на преврат и заузимање власти, па тако угрожавају националну безбедност Белорусије.

Иако у Координационом савету има угледних људи, опозиција нема харизматичних лидера. Но, Лукашенко је изгубио прве битке у медијском рату, јер је опозиција, захваљујући подршци из иностранства, боље приказивала протесте. Тако су многи помислили да је питање сата када ће Лукашенко изгубити председничку фотељу.

У Минску одбијају било какво посредовање западних политичара
Захваљујући подршци из Москве он има шансу да сачува власт, али мора да извуче поуку, јер је међу демонстрантима велики број младих људи који неће сигурно заборавити сукобе са полицијом и чекаће прилику за реванш. Од тога како ће се развијати економска ситуација највише зависи и каква ће бити политичка атмосфера у друштву.
 
СВЕ ОВО ЈЕ У РЕЖИЈИ АМЕРИКЕ

ЛУКАШЕНКО је током посете аутомобилској фабрици "Ђержински" изјавио да Запад жели да искористи Белорусију против Русије, као и да се нереди планирају и режирају у САД, а да тај план спроводе Европљани.

- Формиран је и специјални центар код Варшаве. Чак су се и гусенице покренуле. Видите ли, када је негде у близини немирно, онда и тенкови пале моторе и авиони узлећу, ништа није случајно - рекао је он.

Фото. АП

И власт има своје симпатизере

Лукашенко је истакао и да је ово све унапред припремљено. - И Русија се бојала да нас не изгуби. Запад је одлучио да нас окрене, како се испоставило, против Русије. Сад настоје да створе тај балтичко-црноморски коридор, три балтичке републике, Белорусију и Украјину. Једино смо ми ту преостали - рекао је белоруски председник.

Лукашенко је казао и да намерава да у наредних неколико дана "реши проблем" по питању ситуације у земљи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)