"ПАТРИОТИ" СТИГЛИ НА БАЛКАН! Румунској војсци испоручене прве јединице америчких ПВО система

Новости онлине

20. 08. 2020. у 21:42

ПАТРИОТИ СТИГЛИ НА БАЛКАН! Румунској војсци испоручене прве јединице америчких ПВО система

Фото: ЕПА

РУМУНСКОЈ војсци испоручени су из САД главни елементи прве јединице ракетног система ПВО Патриот, саопштило је министарство одбране те земље. Према најавама из Букурешта очекује се да ће систем ући у употребу до краја године, пише Балканска безбедносна мрежа.

Источни сусед Србије наручио је укупно седам система ПВО Патриот за које су порески обвезници те земље издвојили укупно 3,9 милијарди америчких долара.

Тиме је настављен процес свеобухватног јачања способности оружаних снага Румуније јер је тај ПВО систем стигао свега неколико дана након још два борбена авиона Ф-16, и у моменту када се најављује улагање од 130 милиона долара у ваздухопловну базу у Клужу, у јеку повећаних тензија у црноморском региону.

Прва јединица Патриота биће пребачена у Национални центар за обуку ПВО снага румунске војске у луци Констанца на Црном Мору, где ће бити обављено прихватно тестирање и пријем нове технике.

Очекује се да процес буде завршен до друге половине октобра, након чега ће уследити обука 74. пука ПВО румунске војске. Процењује се да ће до краја године прва јединица опремљена Патриотом ући у упоретивну употребу.

Током 2021. године обука посада за Патриот биће настављена уз помоћ америчке војске како би посаде овладале новим техникама и тактиком употребе тог система.

Румунија је прва држава у суседству Србије која је купила ракетни систем ПВО Патриот. Набављена је најновија верзија тог система верзије 3+ и он ће бити коришћен за заштиту ваздушног простора те земље и интегрисан у НАТО систем заштите неба.

Пре доласка главних елемената система Патриот Румунији су били испоручена опрема логистичке подршке, уређаји за тестирање и комуникацију као и симулатори за обуку.

Букурешт је купио тај ракетни систем од америчких компаније Рејтион и Локид Мартин на основу закона из 2017. којим је исказана амбиција те земље да набави савремени систем ПВО великог домета.

Румунија је за куповину Патриота издвојила 3,9 милијарде долара. Набавка обухвата седам јединица Патриота са 28 лансера, 56 ракета ГЕМ-Т са повећаном способношћу за обарање балистичких ракета и 128 ракета ПАЦ-3.

Поред главних елемената система, куповина је обухватила и резервне делове, опрему за одржавање, пакет за логистичку подршке и услуге обуке и криптографију.

Према ранијим информацијама, од укупно седам система Патриот, четири ће бити распоређена у састав Ратног ваздухопловства Румуније а три у Копнену војску.

Испорука свих седам система очекује се до краја 2022. године.

Како наводе из румунског Министарства одбране, реч је о систему који је испробан у активној употреби и у борби и након чијег пријема ће војска те земље бити способна да дејствује по свим врстама противничких циљева у ваздушном простору.

ПВО Румуније је и до сада била најбројнија и најреспектабилнија у региону, иако су у тој земљи и даље у употреби и неки од ракетних система прве генерације попут С-75 Волхов, који су у потпуности застарели.

Осим Волхова, Румуни располажу и системима као што су С-125 Нева, МИМ-23 Хок, Куб, Оса и другим системима кратког домета. Пријемом Патриота, румунска војска ће добити могућности да дејствује по циљевима на свим висинама и на великим даљинама.

Тиме је настављен процес модернизације румунске војске западним системима, јер је претходно та земља набавила укупно 14 ремонтованих и модернизованих ловаца Ф-16 од Португала. До краја године очекује се испорука још две летелице а идуће године још једне.

(Балканска безбедносна мрежа)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Nikola

21.08.2020. 07:48

Нешто нисам сигуран да је Румунија хтела да купи тај систем....... Наређено им је да им треба баш Патриот од 4 милијарде. Ситница коју треба да плати пребогата Румунија да би се Америка играла рата са Русијом.