КОРОНА ИХ ИЗБАЦУЈЕ ИЗ ДОМОВА: Милионима Американаца прети принудно исељење

Танјуг

19. 08. 2020. у 23:59

СКОРО 40 милиона Американаца је у опасности да буде принудно исељено из својих домова до краја године, што је директни резултат економског пада и масовног губитка радних места узрокованог пандемијом.

КОРОНА ИХ ИЗБАЦУЈЕ ИЗ ДОМОВА: Милионима Американаца прети принудно исељење

Фото: Танјуг/АП

Федерална помоћ за незапослене је истекла крајем јула и чланови Конгреса још нису донели одлуку о њеном продужењу.

Поједини експерти предвиђају да ће криза са некретнинама због пандемије бити још гора.

Милионима Американаца, који су изгубили посао због пандемије, прети принудно исељавање из станова, док се економска ситуација и даље погоршава због ширења вируса, пише Глас Амеирке.

Незапослена и једва у стању да плати кирију, Тијана Колдвел, којој прети принудно исељење, организовала је протест са групом "КЦ станари", која се залаже за приступачне цене станова у Канзас Ситију, у Мизурију, у којем је стамбена криза постојала и пре пандемије.

Сада је готово 50 одсто грађана који изнајмљују станове у тој америчкој држави у опасности да буде принудно исељено јер не могу да плате кирију.

"У Мизурију смо већ имали десетине хиљада људи који су издвајали више од 50 одсто својих прихода за станарину и пре пандемије, а сада су стотине хиљада незапослене, што значи да је ово за радничке породице непремостиво”, истиче директорка групе "КЦ станари" Тара Рагхувер.

Фото: Танјуг/АП

Многи Американци примају државну и федералну финансијску помоћ за незапослене. Међутим, федерална помоћ од 600 долара недељно је истекла у јулу, због чега милиони грађана нису у стању да плате рачуне или кирију.

"Стога ће људи бити у дубокој кризи каква није забележена раније", упозорава Тара Рагхувер.

Активисти који се баве стамбеним питањима апелују да се опросте кирије или да се продужи мораторијум на принудно исељење, што је питање које је коментарисао и председник Доналд Трамп.

"Потписујем уредбу којом налажем Секретаријатима за стамбена питања и урбани развој, и здравство, као и Центрима за контролу болести да обезбеде да станари и власници некретнина могу да остану у својим домовима”, рекао је Трамп на конференцији за новинаре 8. августа.

Међутим, стручњаци за стамбена питања оцењују да Трампова уредба не даје никакве јасне директиве владиним агенцијама да предузму такве мере.

"Сви морамо да се ујединимо и боримо се да Конгрес учини нешто овим поводом, не само да краткорочно реши актуелни проблем, већ да дугорочно реши питање зарада и стамбеног смештаја", сматра Ðина Кијала из невладине организације "Хартленд центар за радна места и слободу".

Кијала охрабрује станодавце да преговарају са својим станарима кад год је то могуће.

Међутим, пошто је 40 одсто станова за издавање у власништву појединих породица, многе од њих не могу да апсорбују губитке због неплаћених кирија, наводи Глас Америке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Miroslav

20.08.2020. 00:46

Situacija nije bas tako prosta: poslova ima po volji nego su se oni koji su dobijali pomoc od 600 dolara+ normalni dodatak za nezaposlene sto je iznosilo oko 1000 dolara nedeljno sada nece da rade- bolje im je bilo da sede kuci i dobijaju ukupno po 4000 mesecno i ne rade nista, i ne treba da se tih 600 vise isplacuje ovako niko nece da se vrati na posao vec cekaju da im drzava plati

beli

20.08.2020. 09:54

Ne znam za cele SAD znam za Ohajo...moja prijateljica koja je uslovno receno na "prinudnom odmoru" dobija 70% plate i 600 dolara nedeljno...da dodam jos da delozacije nisu moguce jer postoji moratorijum!