МУТАЦИЈА ВИРУСА Д614Г: Лекар изашао у јавност и саопштио шта су открили о корони

Novosti online

18. 08. 2020. у 15:13 >> 16:19

Мутација новог корона вируса који је све чешћи у Европи, а недавно је откривен и у Малезији, вероватно је заразнија, али чини се и мање смртоносна, сматра Пол Тамбија, угледни сингапурски лекар, специјалиста за заразне болести.

МУТАЦИЈА ВИРУСА Д614Г: Лекар изашао у јавност и саопштио шта су открили о корони

Depositphotos

Тамбија каже да је мутација Д614 Г откривена и у Сингапуру.

Лекар је рекао да постоје докази по којима се ширење мутације Д614Г у Европи поклопило са падом стопе смртности, што би, по његовом мишљењу, могло указивати на то да је она мање смртоносна.

Додаје да мутација вероватно неће утицати на делотворност потенцијалне вакцине, упркос супротним упозорењима неких здравствених стручњака.

- Можда је добра ствар да је вирус заразнији, а истовремено мање смртоносан - рекао је Тамбија за Ројтерс, уз објашњење да већина вируса обично постаје мање вирулентна након што мутира.

- У “интересу” вируса је да зарази што више људие, али не и да их убије, јер вирус зависи до свог “домаћина” на чије се ћелије “качи”. С обзиром на то да сами немају ћелијске делове, у потпуности зависе од механизма стварање енергије и беланчевина ћелија домаћина - рекао је он.

Научници су мутацији открили још у фебруару, када је, по подацима СЗО, кружила Европом и Америком. СЗО је саопштио да нема доказа по којима је мутација резултирала тежим обликом болести.

У недељу је малезијски главни директор за здравство Нур Хишам Абдулах позвао на већи опрез, пошто су власти откриле два жаришта са мутацијом вируса Д614Г.

Он сматра да је новооткривени сој 10 пута заразнији и да вакцине на којима се сада ради можда неће бити ефикасне против те мутације, међутим, Тамбија тврди да такве мутације најчешће не мењају вирус у довољној мери да би се потенцијална вакцина у њиховом случају показала као мање ефикасна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ПОТВРЂЕН ИЗБОР ГОЛОБА ЗА ПРЕМИЈЕРА: За било 54 посланика, 30 против