ИЗДВОЈИЛИ МИЛИОНЕ ЗА НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ У БЕЛОРУСИЈИ: Руше Лукашенка свим средствима, Пољаци крећу у дипломатску офанзиву

Новости онлине

17. 08. 2020. у 22:08

ПОЉСКА ће издвојити додатних 50 милиона злота (око 13,5 милиона долара) за подршку независним медијима и невладиним организацијама у Белорусији, изјавио је портпарол пољске владе Михал Дворчик.

ИЗДВОЈИЛИ МИЛИОНЕ ЗА НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ У БЕЛОРУСИЈИ: Руше Лукашенка свим средствима, Пољаци крећу у дипломатску офанзиву

Жене су преузеле главну улогу у протестима / Фото АП

- Пољска је већ дуги низ година лидер када је у питању подршка независним заједницама у Белорусији. У те сврхе издвојили смо значајна средства - рекао је Дворчик додајући да је прошле године тај износ износио око 150 милиона злота (више од 40 милиона долара).

- Узимајући у обзир ванредну ситуацију, премијер је одлучио да издвоји додатних 50 милиона злота за подршку медијима, за подршку невладиним организацијама, као и за подршку репресираних - додао је он.

Дворчик је прецизирао да ће Пољска у оквиру овог финансирања такође проширити програм стипендирања за студенте и научнике.

У Белорусији већ недељу дана трају протести који су почели након председничких избора одржаних 9. августа. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је са 80,08 одсто освојених гласова победио актуелни председник Александар Лукашенко. На другом месту је кандидат Светлана Тихановска. 

Увече истог дана, грађани незадовољни организацијом и резултатима гласања изашли су на улице.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Zamišljeni

18.08.2020. 14:56

Deža vi — već viđeno! Kako bi bilo da se na neki način ali isto tako recimo Belorusi ilu Rusi, ili Kinezi, javno umešaju u američke predstojeće izbore, ili poljske, ili mogžda nemačke i britanske, i da uvedu političke sankcije novoizabranim predsednicima tih država. Sve je demokratija samo na razlikčite načine. Uh! Što bi svet poludeo u tom slučaju (daleko bilo, i to, a i ovo, svako misli da njegovo ne smrdi).

Kraljevina Srbija

18.08.2020. 23:37

Ја сам мишљења да свако ко влада дуже од два мандата долази у искушење злоупотребе власти. Наравно нисам за то да се у Белорусији догоди Украјинаки сценарио, али 26 година на власти много је брате, исто као Мило у Црној Гори.

MiR

19.08.2020. 19:44

@Kraljevina Srbija - @Kraljevina Srbija, nije isto kao kod Mila. U Belorusiji nema turbo-kapitalizma niti Tajkuna. Ne treba samo radi reda, iz dosade menjati nesto sto dobro funkcionise. Sta im fali? Imaju prosecnu platu kao u Srbiji a ogromne pogodnosti i subvencije za sve zivotne troskove i nikakav stres. Mogu mirno da spavaju i da se posvete lepim stvarima u cistoj i uredjenoj drzavi. Takvo stanje samo alavima i kriminalcima ne odgovara!

naranca

19.08.2020. 20:07

Hahahahahaha.Poljaci odvojili?????? Oni nemaju leba da jedu i zive gore nego u komunizmu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Zna se ko je odvojio :) A i oni ne bi odvojili da nisu uzeli kamate od kredita za Grcku.Italju.Spaniju.Portugaliju i Irsku......Djeco moja.