ПОРУКА КОЈА ЈЕ УСТАЛАСАЛА ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: Ми у херметичкој опреми на 30Ц, а ви се забављате по дискотекама

Танјуг

16. 08. 2020. у 13:45

ПОРУКА КОЈА ЈЕ УСТАЛАСАЛА ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: Ми у херметичкој опреми на 30Ц, а ви се забављате по дискотекама

Фото: Танјуг

“ДОЂИТЕ да мени кажете да је све у реду, да нема ковида и да можемо слободно на плес у дискотеку, ми смо у херметичким оделима, на 30 степени, ми радимо док се ви забављате, и то све за екстра 100 евра бруто месечно”, овако на својој фејсбук страници пише медицински техничар Марко Белфијоре, из римске поликлинике, “Умберто 1.”

За само неколико сати његове речи, на друштвеним мрежама, пренесене су неколико хиљада пута, а то једна од ударних вести и у свим данашњим медијима.

У Италији број заражених постојано расте већ другу седмицу, у задња 24 сата досегао је највиши ниво од 23. маја, 629 новозаражених, а у неким регијама је индикатор ширења заразе опет, изнад 1 што значи да се вирус шири експоненцијално.

Према саопштењу Високог Инститиута за здравље тренутно има регистрованих 925 жаришта, од којијх 225 трају већ другу седмицу. Укупно заражених у Италији је 14.406 особа.

Једна од регија где се бележени највећи пораст заражених особа је провинција Венето, на северу Италије, где је у последња 24 сата било 120 нових случајева корона вируса.

Провинција Венето је на врхунцу пандемије у Италији успевала да одржи низак ниво заражених и преминулих, захваљујући такозваном “моделу Венето”, који се састојао у масовном тестирању становника, како су тада објашњавали епидемиолози “за вирусом се трагало, нису чекали да се појави”.

Садашњи талас ширења се приписује такозваним “увезеним случајевима” из других регија или из иностранства.

Влада је уредбом од 7. августа оставила могућност појединим регијама да саме одлуче да ли ће отварати дискотеке. Неке као Басиликата и Калбрија су дозволили рад дискотекама, али су их на брзину и затворили јер се Цовид19 почео забрињавајуће ширити.

Влада апелује, нарочито на младе, да на своје мобилне телефоне инсталирају апликацију “Имуни”, која у потпуној анонимности омогућава да будете обавештени уколико сте били у близини заражене особе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Opet ja

17.08.2020. 08:31

@vladimir - Ne ukupno 100€...to je samo za 100 više u odnosu na dodatni rad! Naravno, da u Italiji ne rade za 100€.... A da je svim zdravstvenim radnicima teško.. JESTE! Neodgovorno se ponašaju samo oni koji nisu imali nikog zaraženog (ne daj Bože preminulog) ili zdrav. radnika pored sebe! PS. A ima valjda nešto i u ličnoj odgovornosti, solidarnosti...