УБИЛЕ ИХ ДЕЗИНФОРМАЦИЈЕ: Због лажних вести о корони најмање 800 људи умрло

Танјуг

среда, 12. 08. 2020. у 20:11

УБИЛЕ ИХ ДЕЗИНФОРМАЦИЈЕ: Због лажних вести о корони најмање 800 људи умрло

Фото: Depositphoto

НАЈМАЊЕ 800 људи умрло је широм света због дезинформација везаних за корона вирус у прва три месеца ове године, тврде научници.

Према студији објављеној у Америчком часопису за тропску медицину и хигијену, око 5.800 људи примљено је у болницу као резултат лажних информација на друштвеним медијима.

ББЦ преноси да су многи умрли јер су пили метанол или средства за чишћење на бази алкохола. Погрешно су веровали да су ти производи лек за вирус.

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је раније да се "инфодемија" око ковид-19 шири једнако брзо као и сам вирус, а теорије завере, гласине и културна стигма доприносе смрти и повредама.

Многе од жртава пратиле су савете који подсећају на веродостојне медицинске информације - попут једења велике количине белог лука или гутања великих количина витамина - као начин за спречавања инфекције, кажу аутори студије.

Други су пили супстанце попут крављег урина. Све ове акције имале су „потенцијално озбиљне последице“ на њихово здравље, кажу научници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Laki

12.08.2020. 20:44

Штете од половичног и нејасног информисања народа нису проблем само америке. Неке текуће обичне дневне ствари су нејасне и нису објашњене ни код нас. Нпр. многе свађе међу паровима и у породици настају око схватања дали треба нпр. алкохолом дезинфиовати неке ствари и храну коју купујемо на разним местима и уносимо у кућу и стављамо на сто. Било би корисно да стручњаци и то јасно дефинишу, а ви у медијима да лепо објасните те ствари. Тиме би се неке особе хипохондричног типа можда мало ослободиле претераног страха од вируса, а други, можда они несмотрени би прихватили правилно савете о хигијени. Стручним и транспарентним објашњењем избегли би се нпр. многи непријатни породични неспоразуми који проистичу из незнања, а ви би одиграли корисну едукативну улогу. Поздрав.