СЗО ЗА ЕВРОПУ: Сазива Паневропску комисију због пандемије

Танјуг

11. 08. 2020. у 15:44

СЗО ЗА ЕВРОПУ: Сазива Паневропску комисију због пандемије

Фото: Новости архива

РЕГИОНАЛНА канцеларија СЗО за Европу сазива Паневропску комисију за здравље и одрживи развој ради преиспитивања приоритета политике у светлу пандемија.

Након утврђивања и преиспитивања релевантних доказа, Комисија ће извући поуке из начина на који су здравствени системи различитих земаља реаговали на пандемију Ковид-19 и даће препоруке о улагањима и реформама за побољшање отпорности здравствених и социјалних система, наведено је данас у саопштењу СЗО Европе.

Комисија ће, такође, настојати да изгради консензус о тим препорукама и да појача здравство и социјалну заштиту као друштвене и политичке приоритете, препознате као кључне за одрживи развој и социјалну кохезију.

Председавајуци Комисијом биће професор Марио Монти, председник Универзитета Бокоњи, бивши премијер Италије и бивши европски комесар. Комисију ће чинити бивши шефови држава и влада, угледни научници и економисти, диретори здравствених и социјалних установа и лидери пословне заједнице и финансијских институција.

Др Ханс Хенри П. Клуге, регионални директор СЗО за Европу, навео је да је циљ поставити здравство на врх политичке агенде у оквиру циљева одрживог развоја и ојачати отпорност здравствених и социјалних система у 53 земље чланице европског региона СЗО и додао да је СЗО за Европу поносан што је професор Марио Монти прихватио да председава Комисијом.

Монти је изјавио да је почаствован јер ће председавати Комисијом.

Ова пандемија је изазвала неједнакости и поделе који паралишу наша друштва и спречавају напредак у одрживом развоју, истакао је Монти.

Он је навео да сматра одлуку СЗО да оснује ову независну Комисију на високом нивоу прогресивним кораком ка обликовању ефикаснијег, интегрисаног приступа здрављу и социјалној заштити, као подлогу за одрживи развој.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)