ПОБЕГЛА У ЛИТВАНИЈУ: Тихановскаја напустила Белорусију јер неће да буде жртва

Бранко Влаховић, дописник из Москве

11. 08. 2020. у 09:43

ДРУГОПЛАСИРАНА на председничким изборима у Белорусији Светлана Тихановскаја (38), која је добила 10 посто гласова, побегла је у Литванију.

ПОБЕГЛА У ЛИТВАНИЈУ: Тихановскаја напустила Белорусију јер неће да буде жртва

Фото: АП

Њен долазак потврдио је министар спољних послова Литваније Линас Линкјавичус. Он је на Твитеру саопштио да се сада Светлана Тихановскаја налази на сигурном.

Тихановскаја не признаје пораз на изборима, већ тврди да је победила и да је покрадена. Она је сасвим неочекивано постала главна опозициона звезда минулих председничких избора у Белорусији. Пошто централна изборна комисија није дозволила да кандидат на изборима буде њен муж, познати блогер и критичар Сергеј Тихановски, који се налази у затвору, она је одлучила да изађе на мегдан садашњем белоруском председнику.

Иако су је новинари представљали као домаћицу она је заправо по професији преводилац. Завршила је у Мозиру у Гомељској области у Белорусије филолошки факултет - енглески и немачки.

Да она буде главни кандидат опозиције утицало је и то што Централна комисија није дозволила да два најјача Лукашенкова супарника - банкар Витор Бабарико и бивши дипломата и Лукашенков дугогодишњи сарадник Сергеј Цепкало, учествују на изборима. Бабарико је у затвору јер није могао да докаже порекло веће суме новца, а Цепкало је имао велики број невалидних потписа на спску подршке.

Бабарика су садашње власти оптужиле да је Гаспромов човек, а са том руском компанијом задњих месеци Лукашенко води прави рат око цена. У Гаспрому кажу да Белорусија треба да врати дуг, док Лукашенко тврди да нису ништа дужни и да руски енергетски гигант треба да им продаје гас по ценама које су сада у западној Европи.

После објављивања резултата гласања Светлана Тихановскаја је намеравала да дође на митинг, али су јој из њеног штаба саветовали да то не чини. Кад су почели немири изненадила је многе присталице изјавом да не намерава да учествује у уличним демонстрацијама јер не жели да је власти ухапсе.

Тихановска очигледно није политички фанатик, па није спремна да покуша да дође на власт тако што ће је полиција тући и хапсити.

Касније су власти саопштиле да су добиле информацију да су неки злонамерници планирали да убију Светлану Тихановску, јер је опозицији била потребна „сакрална жртва“. Белоруска полиција тврди да зна име човека који је рекао да би је требало убити да би се распламсали немири. Наводно да је то био разлог што је полиција чувала штаб Тихановске.

Фото: АП

Одлазак Светлане Тихановске у Литванију сада ће само бити аргумент Александру Лукашенку да се садашњи нереди у Белорусији организујуу у иностранству. Он је и до сада тврдио да опозициони кандидати добијају задатке из иностранства, а да се центри који режирају немире налазе у Чешкој и Пољској.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)