МЕЊА СЕКРЕТАРЕ ДА СЕ НЕ ОСИЛЕ: Заживела још једна од многобројних иновација папе Фрање у Ватикану

Ј. КЕРБЛЕР

11. 08. 2020. у 07:37

МЕЊА СЕКРЕТАРЕ ДА СЕ НЕ ОСИЛЕ: Заживела још једна од многобројних иновација папе Фрање у Ватикану

Папа Фрања / Фото АП

НАКОН четири досадашња лична секретара, папа Фрања у Ватикану добио је и петог, овог пута Италијана Фабија Салерна. Његови претходници из Аргентине, Малте, Египта и Уругваја добро су обављали ту дужност, али Фрања се по ко зна који пут показао друкчијим од досадашњих папа.

Наиме, његов је став да нико на дужности личног секретара папе не сме да остане предуго, јер постоји опасност да се осили и створи круг око папе који би могао да буде и моћнији од самог римског бискупа.

Претходници папе Фрање су све време понтификата имали истог личног секретара који су, као у случају папа Војтиле и Рацингера, сарађивали још из времена док нису постали папе, па су се тако са њима преселили у Витикан. Како садашњи папа Фрања ни у Буенос Ајресу није имао личног секретара, та традиција није се наставила.

Данашњи папа дуго се времена и у Ватикану сам јављао на телефон, да би га на крају ипак наговорили да узме личног секретара. Али код њега лични секретар не ради ни пуно радно време, обично се двојица смењују у тој улози, један ради ујутро, а други поподне. Када им истекне мандат враћају се старим пословима.

Досадашњи секретари тврде да је начин рада папе Фрање сасвим друкчији од свих досадашњих римских папа. Он не робује званичном протоколу, живи ван Апостолске палате, не држи до церемонија и не воли да му се повлађује. Слуша критике на свој рачун, отворено улази у дискусије и када се са саговорницима не слаже. Нормална ротација људи за њега је светиња, па тако инсистира и да се мењају његови лични секретари.

Овај садашњи секретар, Италијан Салерно је дипломата, радио је у Индији и у Сталној мисији Свете столице при већу Европе, што указује да Фрања има велики интерес да се посвети европским пословима. Из добро обавештених ватиканских кругова може да се чује да заговара проширење Европске уније на југоисток, што пре свега значи интензивирање преговора с Србијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Ja sam

11.08.2020. 07:56

Сва моћ мора да остане у рукама папе, а сав интерес је подређен организацији/институцији. Сва моћ мора да остане у рукама вође, а сав интерес је подређен партији. Католицизам и комунизам - браћа рођена.

zarije

11.08.2020. 08:30

@Ja sam - bravo, kako li nadje vezu izmedju vatikana i komunizma. u stvari ne treba ništa menjati, ako je po tvojoj volji i ako nije u tudjim rukama. u tudjem oku je lako videti trunku, teže je u svom oku videti šumu.

AKCEHTuJE

11.08.2020. 09:27

Докле ова папореклама? Зашто нас треба да брине како се папа организовао? Чему то гурање под нос римсокг понтифика? Римокатолици у Србији имају своја гласила, стварно нема потребе да у том пријатељском тону следимо за Франциском (не Фрања, нисмо са њим у школу ишли) и његовим "успесима" у мењању Ватикана. Сутра ће умрети и на његово место доћи други папа који ће радити шта хоће. А народ ће бити уљуљкан "добротом" папе "Фрање". Људи бре, па та организација нама ради о глави, Њхохвои следбеници нас прогоне, убијају, преварама и уценама преводе у папизам.