ЗБЛИЖИЛА ИХ АМЕРИКА: Русија, Иран и Кина стварају нови економски блок

Novosti online

08. 08. 2020. у 15:43

РУСИЈА, Кина и Иран учвршћују своје економске и политичке везе, формирајући нови азијски блок, пише „Независима газета“.

ЗБЛИЖИЛА ИХ АМЕРИКА: Русија, Иран и Кина стварају нови економски блок

Foto AP

Оно што зближава Москву, Техеран и Пекинг је амерички притисак који се огледа сталним пооштравањем санкција. Ове земље већ у међусобној трговини не користе амерички долар, већ националне валуте и стварају посебне механизме како би избегле америчке санкције. Уз то, Иран спрема нови споразум о дугорочној сарадњи са Кином и Русијом. 

У марту следеће године истиче сада важећи иранско-руски споразум о сарадњи и министар иностраних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф је већ саопштио да се Техеран договорио са Москвом о обнављању уговора.

- Сматрамо да је боље да се уговор модернизује и направи дугорочна и свеобухватна сагласност, која ће бити потписана и представљена парламенту - сматра Зариф.  

У исто време Иран наставља преговоре с Кином о партнерству у наредних 25 година.

Према иранско-кинеском споразуму, Кина може да инвестира 400 милијарди долара у многе иранске секторе, укључујући нафту и гас, док ће Иран обезбедити стабилну доставу енергената Кини у наредних 25 година.

- Када Иран, Русија и Кина воде преговоре о дугорочним стратешким споразумима, стиче се утисак, да се на истоку формира нови светски поредак - изјавио је у интервјуу за „Техран Тимес“ бивши представник Министарства иностраних послова Ирана Рамин Мехманпараст.

- Бићемо сведоци формирања новог светског поретка - каже бивши ирански дипломата. Подвукао је да је једини кривац за стварање савеза Америка, која је својим притисцима зближила Иран, Кину и Русију.

Тренутни обим руско-иранске трговине није већи од две милијарди долара, а државе су се договориле да га увећају до 25 милијарди долара. Русија извози у Иран прехрамбене производе и пољопривредне сировине, производе од целулозе, папира и дрвета, машине, опрему, транспортна средства и друго. Русија увози прехрамбене производе, пољопривредне сировине, метал и производе хемијске индустрије.

Током прошле године Иран и Русија су пренос новца организовали путем руског система за трансакције и иранског „Сепам“, без коришћења система „Свифт“.

Такође, Русија наставља да гради у Ирану атомску електрану „Бушер-2“, која би требало да буде готова почетком 2026. године. Иран купује од Русије и ПВО систем С-300 и заједно са Русијом реализује пројекат међународног транспортног коридора (МТК) „Север-југ“.

Редовно заседање радне групе за сарадњу у области транспорта између Русије и Ирана је било крајем јула. На челу руске делегације је био заменик министра транспорта Владимир Токарев, док је на челу иранске делегације био заменик министра за инфраструктуру и грађевинарство Шахрам Адамнежад. Стране су се договориле да повећају транспорт Каспијским језером, западном и источном граном коридора МТК „Север-југ“ у правцу Русије и Ирана. Без обзира на све, руски експерти за сада не виде велики потенцијал за даљи раст руско-иранске економске сарадње.

СПУТЊИК

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)