ДЕСЕТ ПУТА СУ УПОЗОРАВАЛИ НА СКЛАДИШТЕ ХЕМИКАЛИЈА: Одмотава се клупко одговорности за катастрофу у Бејруту

Танјуг

08. 08. 2020. у 12:34

НАЈМАЊЕ 10 пута у протеклих шест година надлежни из либанске царине, војска, безбедносне агенције и правосуђе упозоравали су на опасност од складиштења огромних количина експлозивних хемикалија у луци на локацији без обезбеђења у срцу Бејрута.

ДЕСЕТ ПУТА СУ УПОЗОРАВАЛИ НА СКЛАДИШТЕ ХЕМИКАЛИЈА: Одмотава се клупко одговорности за катастрофу у Бејруту

Фото: Принтсцреен

АП извештава да су обелодањени до сада непознати документи на основу којих се може закључити да надлежни у држави нису ништа учинили и да су упозорења пролазила кроз круг неодговорности и миноризације опасности због чега је дошло до експлозије 2.750 тона амонијум нитрата.

Председник Либана Мишел Аун, који је на власти од 2016. године изјавио је да је први пут информисан о опасном складиштењу амониум нитрата пре три недеље и да је одмах затим наредио војсци и безбедносним структурама да учине "све што је неопходно", али да његова одговорност ту и престаје јер нема надлежности над луком у Бејруту, а и претходна администрација је била упознатра са тим проблемом.

До сад је ухапшено 16 запослених у бејрутској луци и још неколико лица је било на испитивању код истражних органа, али многи грађани Либана тврде да се одговорност за овај трагичан догађај протеже до врха државне власти.

У експлозији је погинуло 154 људи, више од 5.000 је повређено, а штета се процењује у милијардама долара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)