СУКОБИ УСРЕД АПОКАЛИПСЕ У Бејруту протести док траје потрага за преживелима после велике експлозије

Д. САВИЋ

08. 08. 2020. у 07:45

УСРЕД претраге спасилачких тимова за преживелима под рушевинама у бејрутској луци, три дана после разорне експлозије која је однела најмање 154 живота и ранила више од 5.000 људи, у либанској престоници сад броје повређене и у - протестима.

СУКОБИ УСРЕД АПОКАЛИПСЕ У Бејруту протести док траје потрага за преживелима после велике експлозије

AP Photo

 У близини зграде парламента либанске безбедносне снаге су испалиле сузавац на антивладине демонстранте који су, бесни због небриге и корупције руководства после стравичне експлозије, палили ватру и камењем гађали полицајце.

Потреса има и унутар власти, па је тако либанска амабасадорка у Јордану поднела оставку, наводећи да "потпуни немар" оних који су најодговорнији указује на потребу за промену лидерства.
Председник Либана Мишел Аун, међутим, јуче је изјавио да се у истрази испитује и могућност да је експлозија изазвана споља.
- Узрок још није утврђен. Постоји могућност спољног мешања преко ракете или бомбе - рекао је Аун локалним медијима, али је и поред тога јуче одбио међународну истрагу целог случаја. Канцеларија УН за људска права затражила је да се спроведе независна истрага о експлозији, док француски истражитељи у Бејруту процењују да се вероватно ради о несрећном случају.

AP Photo


Либанске власти су прво фокусирале истрагу на лучке и царинске званичнике, од којих су 16 и притворили, али побуњени грађани криве руководство које деценијама води Либан.
Демонстранти верују да елита која укључује војне заповеднике и командире милиција још из грађанског рата, вођеног од 1975. до 1990, користи институције да нагомила богатство и штити присталице. Тридесет година по завршетку грађанског рата још често нестаје струја, смеће се не односи редовно, а вода из водовода углавном није за пиће. Земљу дуго потреса и озбиљна економска криза током које је незапосленост расла, а падала вредност локалне валуте.
После експлозије која је сваког деветог становника оставила без крова над главом, гнев ескалира паралелно са трагичним последицама детонације 2.750 тона амонијум-нитрата. Та хемикалија, која се користи за експлозив и ђубриво, ускладиштене је у луци откако је конфискована са заплењеног брода још 2013. године.

AP Photo


Штета се процењује на 10 до 15 милијарди долара, док болнице, већ препуне због пандемије вируса корона, тешком муком збрињавају повређене. Министар здравља Либана Хамад Хасан је рекао да је 120 људи у критичном стању и да сваки пети повређени захтева хоспитализацију. Но три болнице су већ неупотребљиве, а две тешко оштећене, чиме је изгубљено око 500 болничких кревета.
УН су најавиле девет милиона долара Либану, а за понедељак је заказан састанак како би 193 земље чланице покренуле акцију за помоћ овој земљи.

AP Photo

AP Photo

AP Photo


КАПЕТАН ПОМИСЛИО: "СТИГЛА ПЛАТА"
Пензионисани руски поморац Борис Прокошев (72) био је запањен када је, у свом селу, 1.300 километара јужно од Москве, преко мејла сазнао да је товар са брода којим је некада управљао на путовању за које никада није плаћен, експлодирао и разорио бејрутску луку. Прокошев је најпре помислио да му, најзад, власник тог брода, руски бизнисмен Игор Грехушкин шаље давно обећану плату.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)