ЛУКАШЕНКУ ТЕЛЕФОНИРАО „СТАРИЈИ БРАТ“ ИЗ КРЕМЉА: У духу међусобног разумевања да ослободи ухапшене Русе

Б. ВЛАХОВИЋ, дописник “Новости” из Moскве

07. 08. 2020. у 18:00

РУСКИ председник Путин, кога је белоруски председник пре пар дана назвао „старијим братом“ телефонирао је Александру Лукашенку уочи недељних избора.

ЛУКАШЕНКУ ТЕЛЕФОНИРАО „СТАРИЈИ БРАТ“ ИЗ КРЕМЉА: У духу међусобног разумевања да ослободи ухапшене Русе

Фото: РИА.ру

Разговарало се о актуелним односима две земље, а Путин је инсистирао да се проблем хапшења 33 грађанина Русије у Минску решити у „духу међусобног разумевања. Он је рекао Лукашенку да је Русија заинтересована за стабилну ситуацију у Белорусији.

Поједностављено речено Путин је од Лукашенка тражио да пусти руске грађане који су били ухапшени 29 јула у једном санаторијуму недалеко од Минска, под оптужбом да су дошли да учествују у нередима које организује опозиција.

Лукашенко је у четвртак изјавио да би о судбини ухапшених одлука требала да се донесе после сусрета три државна тужиоца - белоруског, руског и украјинског, а у духу домаћег закона и међународног права. Тада је врдио да је спреман да преда Украјини ухапшене који су ратовали у Донбасу, ако им Кијев предочи доказе да су учествовали у крвопролићима.

Иначе, Лукашенко тврди да има информације ко је из Русије давао команде ухапшеним људима из руске војне приватне компаније „Вагнер“.

Да су покварени односи између Москве и Минска, види се из изјава које је минулих дана давао Лукашенко. Он је у интервјуу који је дао украјинском новинару казао да су братски односи између Белорусије и Русије претворени у партнерске.

У том интервјуу Белоруски председник је са уважавањем говорио о Владимиру Путину, али се жалио на бившег премијера Дмитрија Медведева. Лукашенко је изјавио да Москва сада гуши Белорусију.

Неоспорно је да је на погоршање руско белоруских односа утицао Лукашенков сукоб са „Гаспромом“. У Минску не желе да плаћају гас и нафту скупље него што је њена цена у Европи. Осим тога „Гаспром“ инсистира да Минск врати дуговање. На то Лукашенко одговара да Белорусија није ништа дужна.

Пошто је Лукашенко већ изјавио да Белорусија одустаје од даљег процеса интеграције са Русијом, у предстојећем периоду би могло да дође до пуцања економских веза, а такође и до успостављања другачијих царинских односа и контроле границе.Од кварења односа имаће штете обе земље, а ако то потраје дуже Лукашенко ће имати све више домаћих проблема јер му је Русија важна за пласман производа.

Фото: РИА.ру

Александар Лукашенко

Да је окренут лист у односима Москве према Лукашенку доказ је и то да су у петак отказали долазак у Белорусију на предизборне концерте сви познати руски естрадни певачи. Популарни московски певач Леонид Агутин је поручио да је не жели да се меша у садашњу ситуацију у Белорусији где је неспокојно. Најправилније је да се они сами међусобно разаберу и да ми странци будемо по страни казао је Леонид Агутин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)