ПУТ ВЕШТАЧКОГ ЂУБРИВА ДО БЕЈРУТА: Капетан брода којим је дошао амонијум нитрат је био из Хабаровска

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

06. 08. 2020. у 14:02

ПОСЛЕ трагедије у Бејруту многи су покушавали да пронађу одговор на два питања: ради ли се о терористичкој акцији и чије је било вештачко ђубриво (амонијум нитрат) које је екслодирало у лучком складишту.

ПУТ ВЕШТАЧКОГ ЂУБРИВА ДО БЕЈРУТА: Капетан брода којим је дошао амонијум нитрат је био из Хабаровска

Фото: Друштвене мреже

На прво питање би требало да одговоре истражни органи, а на друго одговорили су већ руски новинари.

Вештачко ђубриво је требало да стигне до купца у Мозамбику, али је брод чији је власник грађанин Русије из Хабаровска Игор Гречушкин био неисправан и није могао више да плови па је остао да труне, а терет су власти у Бејруту конфисковале.

Последњи капетан тог брода Борис Прокошев је испричао руским новинарима да их је власник брода Игор Гречушкин преварио и да се касније посада једва вратила у земљу.

- Наша посада била је упућена 2013. у луку Батуми у Грузији где је утоварено 2750 тона вештачког ђубрива, а затим смо морали да свратимо у Бејрут да узмемо допунски терет, неку технику. Али власник брода није платио лучке таксе и почеле су невоље. Посада већ није примила четири месеца плату. После контроле брода власти Бејрута су забраниле броду " Росус" да напусти луку док не измири обавезе .Због тога је посада морала да буде на броду чак 11 месеци - сећа се капетан брода Борис Прокошев.

Огорчена посада је чак писала Путину да им помогне.

Иако се знало да је крајна дестинација тог вештачког ђубрива била Мозамбик власник се није јављао, а терет се сели у складиште. Власник брода се такође није јављао јер није хтео да измири обавезе према лици као и бродској посади.

Грађанин Русије Игор Гречушкин је имао и привремени боравак Кипра где је био власник офшор-компаније. Његов брод "Розус" је био под заставом Молдавије. Сада кад је почела да га тражи полиција Игор Гречушкин се за помоћ обратио руском конзулату на Кипру што су потврдили руски дипломате.

Власник "Росуса" је већ заборавио на свој иструлели брод и лагодно живео на Кипру. Али га је из тог уживања вратила у кошмарно стање експлозија у Бејруту. Наравно да ће га ако га позову на суђење његови адвокати бранити да он није крив што у Бејрутну нису по прописима чували вештачко ђубриво које су одавно могли продати јер се власник брода није више јављао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)