ИЗГНАНСТВО КАО СУДБИНА: Бивши шпански краљ Хуан Карлос, напустио земљу после бројних оптужби

В. Станковић

среда, 05. 08. 2020. у 00:19

ИЗГНАНСТВО КАО СУДБИНА: Бивши шпански краљ Хуан Карлос, напустио земљу после бројних оптужби

AP Photo

ОДАВНО уздрмана шпанска монархија доживела је нови ударац.

Доживотни краљ Хуан Карлос (82), отац актуелног краља Фелипеа VI, напустио је земљу пред лавином оптужби за корупцију, за тајне рачуне у Швајцарској и за љубавну аферу са Корином Ларсон, која је швајцарским истражитељима признала да је од Хуана Карлоса примила "донацију" од 65 милиона евра.

Пред нарушеним угледом круне и "несташлуцима" оца, краљ Фелипе VI је у марту укинуо оцу годишњу апанажу од 200.000 евра и одрекао се наследства, али морао је да претрпи још један ударац. Бивши краљ је у понедељак писмом обавестио сина краља да "пред чињеницама из приватног живота напушта земљу".
Шпански медији нагађају где је Хуан Карлос. По једној, заступљенијој али непотврђеној верзији, отишао је у Доминиканску Републику. По другој је у оближњем Есторилу у Португалији, тамо где је боравио као дете јер су му родитељи били у егзилу после успостављања Друге републике.

AP Photo


Произилази да је изгнанство судбина Хуана Карлоса јер се родио у Риму. Истина, између рођења и садашњег добровољног одласка десило се много тога. За разлику од оца Хуана Бурбонског, који је био син краља и отац краља, а сам није био краљ, Хуан Карлос је био на престолу од 1975. до 2014. када је абдицирао у корист сина Фелипеа.
Да ли ће бити запамћен по љубавним аферама, корупцији и тајним рачунима у швајцарским банкама или по доприносу успостављању и очувању демократије у Шпанији? Да ли ће заслуге "покрити" гафови?
Оно што је неспорно јесте улога Хуана Карлоса у шпанској транзицији после Франка. Иронијом судбине, управо је Франко осмислио да га на челу државе наследи Хуан Карлос. Франко је 1969. понудом круне сину а не оцу на кога је био ред, бацио "коску" између оца и сина, али је млади Хуан Карлос, после почетне љутње оца, успео да га приволи тези "боље ја, него ни ти ни ја". Млади краљ је преузео руковођење државом 22. новембра 1975, два дана после Франкове смрти. Убрзо је изненадио одлуком да легализује политичке партије, потом су 1977. уследили први демократски избори. Краљ се, супротно очекивању, показао као прилични демократа, а јавност је дефинитиво купио у ноћи покушаја војног пуча 23. фебруара 1981. када се, у униформи, појавио на ТВ-у и бранио тековине младе демократије.

На његову популарност утицао је и неформални стил живота. Био је непосредан, знао је да рибарима на Палми, где је летовао, после једрења плати туру пића, да ћаска са обичним људима ван протокола. Добро је сарађивао са премијерима. То је све било видљиво. Оно што није било доступно јавности јесте његов приватни живот који, евидентно, није био примеран. Приписиване су му разне афере. Сумња се да је од саудијског краља добио чак 100 милиона долара.

 

AP Photo

Краљевска палата у Мадриду


Јавност није превише изненађена, одавно је упозната са разним "гафовима" бившег краља, од љубавних афера до лома кука приликом лова на слонове у Боцвани. У коментарима се истиче да је одлазак из земље "лош пример" иако адвокат бившег краља каже да ће он бити "доступан властима". Процењује се да ће му бити одузета титула "доживотног" краља, али остаје да се види да ли ће то бити једина последица одлуке о одласку из земље. Сматра се сигурним да је одлазак договорен са актуелном владом социјалисте Педра Санчеса, којој не би одговарало хапшење Хуана Карлоса.
Бивша краљица Софија наставиће да живи у краљевској палати Сарсуела, као и последњих 59 година.  
ПРЕМИЈЕР УЗДРЖАНИ
ШПАНСКИ премијер Педро Санчес обратио се медијима јуче по подне, после састанка владе, али се на актуелну тему о одласку бившег краља осврнуо тек на крају, после питања новинара. Рекао је да влада поштује став краљевске куће која се дистанцирала од могућих "нерегуларних аката" једног свог члана. Такође је рекао да се суди појединцима, а не институцијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)