СПУШТАЊЕ СУНЦА НА ЗЕМЉУ: На југу Француске започет један од највећих научних пројеката човечанства

Горан Чворовић

среда, 05. 08. 2020. у 07:30

СПУШТАЊЕ СУНЦА НА ЗЕМЉУ: На југу Француске започет један од највећих научних пројеката човечанства

ITER Organization/EJF Riche

НАЈВЕЋИ научни пројекат на свету почео је да се остварује на југу Француске.

Реч је о склапању најмоћнијег реактора на планети који функционише по принципу фузије, односно спајања језгра, и има задатак да имитира сунчеву енергију. Стручњаци то пластично објашњавају као "спуштање Сунца на земљу", а циљ је производња електричне енергије из обновљивих извора.

ИТЕР је енглеска скраћеница за "Експериментални међународни термонуклеарни реактор", а притом у себи крије и игру речи, јер овај акроним на латинском значи - пут. Оптимисти кажу да са ИТЕР-ом утопија полако постаје реалност.
Ако све буде текло по плану, омогућиће у вештачким условима репродукцију фузије водоника која се природно дешава на Сунцу. То ће се постићи подизањем температуре до 150 милиона степени! Два изотопа водоника ће се претворити у плазму. Бомбардујући зидове реактора, неутрони настали из фисије производиће топлоту која ће воду претварати у пару и тако покретати турбине алтернатора, производећи на крају ланца електричну енергију.
У процесу ће се користити извори који су у изобиљу присутни на планети, вода и литијум, што омогућује практично неограничну производњу енергије. Циљ је да се на овај начин стигне до сигурних и чистих извора који би на дуже стазе требало да замене фосилна горива, али и нуклеарну енергију, превише опасну за човечанство.

ITER Organization/EJF Riche


Поредећи се с досадашњим познатим изворима енергије, ИТЕР има бар четири предности. Не производи угљен-диоксид, оставља за собом веома мало отпада, тек нешто радиоактивног који има веома кратак рок распадања, а основне материје је изузетно лако пронаћи и нема ризика од експлозије, јер не постоји ланчана реакција као у случају фисије.
Научници већ знају да изазову реакцију фузије, али ће изазов сада одржати сталност акције, односно њено самоодржање.
Систем стварања струје термонуклеарном фузијом осмислили су још 1950. године руски научници, физичари Игор Там и Андреј Сахаров. Миахил Горбачов је 1985. године позвао Роналда Регана и предложио му да ураде нешто заједно за добробит човечанства. Укључио је, такође, и Маргарет Тачер и Франсоа Митерана.
Прошло је од тада 35 година. Прве студије су урађене три године касније, 1988, финални технички концепт је ратификован 2001, док је коначни споразум постигнут 2006. У Женеви је 2010. на крају дугог и компликованог процеса договорен и последњи "детаљ", да реактор буде изграђен на југу Француске.

ITER Organization/EJF Riche

Обилазак ИТЕР-а уз водича је бесплатан


У пројекат је укључено 35 земаља - све чланице ЕУ и Велика Британија, Индија, Јапан, Јужна Кореја, Кина, Русија, САД и Швајцарска.
"Стављање сунчеве енергије у кутију" започело је склапањем реактора које ће трајати пет година. Овај изузетно пипљив посао пореди се са сајџијском прецизношћу у изградњи прекоoкеанског брода. Џиновски реактор назван "Токамак" је тежак 23.000 тона, има запремину 16.000 кубних метара, висок је 17 метара, а састављен је од милион делова, од којих неки имају величину од свега 0,25 милиметара.

ITER Organization/EJF Riche

Настава је организована за децу научника из 41 земље


Пројекат ван свих досадашњих норми је експерименталног карактера и неће производити струју, већ има за циљ да послужи као концепт за будуће реакторе од 2050. године. Прва плазма се очекује у децембру 2025, достизање пуних енергетских капацитета 2035, док би научници до 2040. требало да оптимизирају све параметре.
Имитирање природних процеса на звездама је требало да према првобитним прорачунима кошта пет милијарди евра, али је цена у међувремену учетворостручена. Функционисање реактора коштаће милион долара дневно.

ITER Organization/EJF Riche

ПОМЕРАЊЕ ГРАНИЦА

РЕАКТОР ће бити склопљен у питорескном окружењу, у месту Сен Пол ле Диранс, у региону Прованса - Алпи - Азурна обала, на четрдесетак километара северно од Екса у Прованси. Градилиште којим се "померају научне и технолошке границе" простире се на 42 хектара, а на њему је ангажовано 2.300 радника. Материјал је претходних месеци допремљен из Индије, Италије, Јапана, Јужне Кореје, Кине...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Sa srećom

05.08.2020. 13:08

@oliver - @Oliver Prvo se malo raspitaj o principima atomske fizike pa onda komentariši. Kod fisije (cepanje) atoma dolazi do moguće kontrolisane eksplozije i na tom principu je napravljena atomska bomba. Kod fuzije(spajanja) nema eksplozije baš zbog tog spajanja ali nastaje velika toplotna energija. E sad, tu toplotnu energiju treba prevesti u električnu i to je to — tako ti pismuje u enciklopedijama.